سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



گام ها و اولویت های تهران برای رسیدن به تاب آوری شهری بررسی شد


به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، محمت آکدوغان مشاور بین المللی دفتر اسکان بشر ملل متحد در سخنرانی خود در این نشست به معرفی گام های مهم برای  سنجش مشخصات تاب آوری شهری پرداخت و گفت: از سال 2011 ، بعد از این که بلایا و مخاطرات بیشتر شد و تاثیر آن روی شهرها و کشورهای مختلف قابل مشاهده بود ، مشخص شد که این بلایا و مخاطرات تخریب های زیادی در بسیاری از کشورها به وجود آوردند.  در نتیجه بسیاری از دولت ها و سازمان ملل به این فکر افتادند که تمرکز بیشتری روی این موضوع داشته باشند ، آن را اندازه گیری ، تاثیرش را بررسی و تاب آوری خود را ارزیابی کنند.

وی گفت: در سال 2011، زلزله ها و مخاطراتی که در نیوزلند، ژاپن و خیلی از کشورهای دیگر به وجود آمد نزدیک به 380 میلیارد دلار خسارت وارد کرد ، همچنین تخریب های زیادی به طبیعت وارد شد. بنابراین اهمیت موضوع ایجاب می کند تا تمرکز بیشتری روی مباحث تاب آوری و اندازه گیری تاب آوری شهرها داشته باشیم.

وی با اشاره به این که نکته مهم پیش از هر چیزی این است که مشکل را بشناسیم، افزود: تا زمانی که مشکل را نشناسیم قطعا نمی توانیم راه حل را پیدا کنیم. شهرها و دولت ها و همه کسانی که در این شهرها زندگی می کنند مشکلاتی دارند ، اما آن چه که اهمیت دارد این است که این مشکلات کوچک و بزرگ را که در کنار هم جمع می شوند  و روی جوامع تاثیر می گذارند، بشناسیم و راه حل آن را شناسایی کنیم.

وی ضمن بررسی نتایج و دستاوردهای کنفرانس های استانبول در سال 1996 و کنفرانس ریو در سال 2012 از پایداری و تاب آوری شهری به عنوان دستاوردهای کلیدی آن یاد کرد و  افزود:  به دنبال  برگزاری کنفرانس ریو  این نتیجه به دست آمد که  برنامه ای را در یک سری شهرها پیش ببریم که بتوان با استفاده از الگوهای آن تاب آوری را  مورد سنجش قرار داد و فهمید که شهرها چقدر می توانند در بلایا و خطرات آماده باشند و این آمادگی شهرها از کجا می آید . این که به طور کلی شهر در آن لحظه ای که این اتفاق می افتد چه شکلی است و چه مقاومتی می تواند داشته باشد. آن جا بود که موافقت شد تا برنامه ای را ایجاد کنند و از بین شهرهای دنیا چند شهر را به عنوان نمونه انتخاب کنند و این برنامه را در آنها اجرا کنند و بعد آن را به دیگر شهرهای دنیا تعمیم دهند.

وی در ادامه با اشاره به ویژگی های تهران برای انتخاب در برنامه تاب آوری شهری، یادآور شد: تهران ریسک ها و  مخاطراتی دارد که هر روز آنها را تحمل می کند و به خاطر همین یکی از پایلوت های منحصر به فرد است  و برای پیشبرد این برنامه نیازمند همکاری و همیاری بین ارگان ها و افراد مختلف هستیم تا تا بتوانیم نتایج خوبی به دست بیاوریم.

دکتر آکدوغان در ادامه گفت: برنامه  تاب آوری از سال 2013 شروع شده و قرار است در یک روند 5 ساله تکمیل و اطلاعات آن جمع آوری شود و بین سازمان ها و کشورهای مختلف به اشتراک گذاشته شود. تهران هنوز  در مرحله سنجش قرار  دارد و برای رسیدن به گام های دیگر این برنامه باید از این مرحله عبور کرد.

وی با اشاره به این که در اجرای این برنامه قرار نیست دو شهر بارسلون و تهران با هم مقایسه شوند ، یادآور شد که بارسلون از 20 سال پیش اجرای برنامه را در دستور کار قرار داده و تهران نیز در زمینه تاب آوری اجتماعی خیلی پیشرفت کرده است.

وی در ادامه با بیان تجربیات شهر بارسلون در زمینه مقاوم سازی و ساخت و ساز مقاوم از این برنامه به عنوان یکی از الگوهای موفق  در زمینه تاب آوری برای افزایش عمر مفید ساختمان ها و حفظ سرمایه نام برد.

وی  در ادامه گفت: طی صد سال اخیر زلزله هایی در ایران به وقوع پیوسته  که در نتیجه آن تقریبا 106 هزار نفر جان خود را از دست داده اند.  

مشاور دفتر اسکان بشر ملل متحد ضمن معرفی برنامه در نظر گرفته شده برای تاب آوری شهرها گفت: تاب آوری به این معنی است که اگر شوکی به جامعه ای وارد می شود، سیستمی هست که می تواند آن شوک را بگیرد و خنثی کند. اگر سیستم  بتواند خیلی سریع خود را بازسازی کند ما می گوییم آن سیستم ، تاب آور است. در غیر این صورت می گوییم تاب آوری نداشته تا خطری را که با آن مواجه شده خنثی کند و به  زندگی طبیعی خود برگردد.

وی افزود: مهمترین اهداف این برنامه اول این است که بتوانیم اطلاعات ، ابزارها و برنامه ها را برای تصمیم گیران و مدیران شهری  در مورد  تاب آوری شهری ایجاد کنیم و به آنها بگوییم این برنامه ها و ابزارها برای شناسایی میزان تاب آوری شهرها وجود دارد.

وی در ادامه به معرفی اهداف اجرایی طرح  پرداخت و  از شناسایی کارکردهای شهر، ظرفیت ها، بسترها ، تصمیم گیری بر مبنای آن و فهم درست از تاب آوری شهری به عنوان نکات مهم برای رسیدن به استانداردها و شاخص های آن در توسعه نام برد.

وی از اطلاعات فیزیکی شهر، مدیریت شهری، منابع زیرساختی، ارتباطات سازمانی و شناسایی کمبودها به عنوان عناصر کلیدی در موضوع تاب آوری نام برد و مختصات و کارکردهای هر کدام از بخش های مختلف را تشریح کرد.

وی افزود: باید دید هر کدام از مخاطرات چه تاثیری روی کدام یک از این ابعاد دارند. چرا که فقط زلزله نیست بلکه مخاطرات طبیعی دیگر و تکنیکی هم وجود دارد. پس برای این که  بتوانیم تاب آوری را در شهر خود بسنجیم باید دید که هر کدام از این  مخاطرات چه تاثیری روی ابعاد مختلف مطرح شده بر جای می گذارد.

وی گفت:  شناسایی چهار گام  اصلی دارد. گام اول، شناسایی شهر است. ابتدا یک شماره شناسایی برای شهرمان در نظر می گیریم که 7 بخش اصلی و 19 زیرمجموعه  و در نهایت 96 شاخص مهم  دارد. گام بعدی شناسایی ذی نفعان است که در 4 سطح انجام می شود . این که چه نوع ذی نفعانی در این پروسه وجود دارند باید  جداگانه شناسایی شوند. گام بعدی تاثیر مخاطرات است. این که بدانیم این مخاطرات از چه نوعی هستند. آیا طبیعی اند یا انسان ساخت و چگونه تاثیر می گذارند.  آنها هم در تقسیم بندی های مختلف به 31 گونه مخاطره و در مجموع 112 زیرمجموعه تقسیم می شود.

آکدوغان یادآور شد:  گام آخر هم عناصر شهری است. ما 8  عنصر اصلی و 49 عضو زیرمجموعه آن داریم، 202 شاخص با 429 سوال وجود دارد. زمانی که  تمام اینها را شناختیم تازه این اطلاعات را باید جمع آوری کنیم. این اطلاعاتی است که در مورد شهرمان داریم. آنجاست که می توانیم شروع کنیم به آنالیز  و این که شهر ما در این سیستم در چه نقطه ای قرار دارد.

در ابتدای این نشست رامین رادنیا مدیر روابط عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نیز به معرفی برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد و پروژه تاب آوری شهری در 10 شهر مهم دنیا پرداخت و گفت: برنامه تاب آوری، توانمندسازی سکونت گاه های شهری و مردم و در عین حال سازمان های مدیریت شهری است به گونه ای که بتوانند در برابر حوادث و سوانح ، ظرفیت های آمادگی و مقابله خود را ارتقا دهند.

 وی  افزود: : این کمپین مشخصات ، اهداف ، دستاوردها  و در عین حال گام هایی دارد که باید طی شود تا مورد قبول واقع  شده و بتواند الگویی برای شهرهای دیگر شود.

وی یادآور شد: شهر بارسلون هم جزو این 10 شهر قرار گرفته در کنار تهران. اقدامات جالبی هم در آنجا انجام شده که آشنایی ما در تهران با این فعالیت ها می تواند تبادل تجربیات خوبی باشد.

انتهای پیام/


ویدیو مرتبط :
آموزش تاب آوری در رسانه تاب آوری