سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



افسانه کاهش بار مالی آموزش و پرورش با توسعه مدارس غیردولتی


به گزارش گروه آموزش و پرورش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان بسیج فرهنگیان، یکی از مباحث مهمی که مدتی است  در حوزه آموزش و پرورش مطرح می‌شود، بحث «دائمی شدن قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی» است که لایحه آن اول دی ماه سال جاری توسط رئیس جمهور به مجلس تقدیم شد؛ به دلیل اهمیت موضوع، رسانه‌ها و کارشناسان متعددی در خصوص ضعف، قوت و پیامدهای آن به بحث و بررسی پرداخته‌اند.

مدارس خصوصی که سابقه تشکیل آن به پیش از انقلاب برمی‌گردد با روی کار آمدن جمهوری اسلامی و طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی منحل شدند؛ مدارس خصوصی پیش از انقلاب به نام مدارس ملی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی با اجازه شورای عالی آموزش و پرورش فعالیت می‌کردند.

پس از انقلاب، زمزمه ایجاد مدارس غیردولتی مطرح شد اما اصل سی قانون اساسی که اشعار می‌دارد: «دولت‏ موظف‏ است‏ وسایل‏ آموزش‏ و پرورش‏ رایگان‏ را برای‏ همه‏ ملت‏ تا پایان‏ دوره‏ متوسطه‏ فراهم‏ سازد و وسایل‏ تحصیلات‏ عالی‏ را تا سر حد خودکفایی‏ کشور به‏ طور رایگان‏ گسترش‏ دهد» مانعی بر سر راه بود. وزارت آموزش و پرورش وقت در دو نوبت (1363 و 1365) از شورای نگهبان تفسیر دقیق اصل سی ام را درخواست کرد که هر بار، پاسخ یکی بود: «... آموزش‌ رایگان‌ در حد امکان‌ کلا یا بعضا باید فراهم‌ شود... و مستفاد از اصل‌ سی‌ام قانون‌ اساسی‌ دولتی‌ بودن‌ آموزش‌ و ممنوعیت‌ تأسیس‌ مدارس‌ و دانشگاه‌های‌ ملی‌ به‌ موجب‌ قوانین‌ عادی‌ نیست».

 پس از رفع شبهه خلاف قانون اساسی بودن تأسیس مدارس غیر دولتی، مجلس شورای اسلامی در سال 1367، آیین نامه اجرایی قانون تأسیس مدارس غیر انتفاعی و در تیرماه 1367 طرح تشکیل مدارس غیرانتفاعی را تصویب کرد و اولین مدارس غیر انتفاعی پس از انقلاب از سال تحصیلی 69-68 فعالیت خود را آغاز کردند که تا به امروز ادامه داشته است.

امر آموزش و پرورش نونهالان و نوجوانان، پایه حیات فکری و معنوی یک کشور و ضامن حیات و بقای انسانی آن است به همین جهت در بسیاری از کشورهای جهان، دولت‌ها سرمایه‌گذاری فراوانی در حوزه آموزش و پرورش انجام می‌دهند؛ در کنار آن، مسئله مشارکت مردمی در امر تعلیم و تربیت به دلیل کسری همیشگی بودجه در آموزش و پرورش همواره مورد توجه بوده است؛ مجمع خیرین مدرسه ساز که با رویکرد فرهنگی و ارزشی در این زمینه فعالیت می‌کنند، بهترین خروجی این نوع از مشارکت است.

افسانه کاهش بار مالی آموزش و پرورش با توسعه مدارس غیردولتی

در واقع تأسیس مدارس غیردولتی با انگیزه کم کردن بار مالی وزارت آموزش و پرورش صورت می‌گیرد، اما این امر زمینه ایجاد و گسترش رویکردهای غیر فرهنگی در امر تعلیم و تربیت را افزایش می‌دهد. محمود فرشیدی وزیر اسبق آموزش و پرورش در این زمینه معتقد است: مشارکت در هر حوزه‌ای انگیزه‌های خاص و از جنس آن حوزه را می‌طلبد و نمی‌توان با انگیزه اقتصادی، رشد مشارکت فرهنگی و آموزشی ایجاد کرد.

وی به حضور سرمایه داران با انگیزه برندسازی در آموزش و پرورش نقد دارد و اضافه می‌کند: در این مشارکت باید از افرادی استفاده کرد که شاکله فرهنگی دارند؛ حضور افراد غیرفرهنگی به صرف داشتن سرمایه، و خصوصی سازی با نگاه اقتصادی برای حل مشکلات اقتصادی آموزش و پرورش اشتباه است.

 اما آیا مدارس غیردولتی بار مالی آموزش و پرورش را کم می‌کنند!؟ برخی آمار منتشر شده با محاسبه مجموع سرانه دانش‌آموزان مدارس غیردولتی، میزان این صرفه‌جویی را تخمین می‌زنند و حتی برخی میزان سرمایه‌گذاری مربوط به فضا و تجهیزات این مدارس را نیز به صرفه‌جویی مذکور می‌افزایند؛ نکته قابل توجه در این محاسبه این است که گرچه به هر حال بخشی از هزینه‌های آموزش در مدارس غیردولتی توسط اولیا دانش اموزان پرداخت می‌شود، اما آیا دولت هیچ کمکی به این مدارس نمی‌کند؟! بررسی‌ها نشان می‌دهد که این مدارس به صورت مستقیم و غیرمستقیم کمک های زیادی؛ اعم از وام و تسهیلات برای کمک هزینه دریافت می‌کنند و بخشی از این کمک‌ها به صورت رسمی در قانون نیز ذکر گردیده است.

دولت موظف است که معادل حداقل نیمی از سرانه دانش‌آموزان ثبت نام شده در مدارس غیردولتی را به حساب صندوقی غیردولتی واریز نماید که صرف کمک به این مدارس می‌شود؛ بنابر برخی آمار حدود نیمی از دانش‌آموزان مدارس غیردولتی، از فرزندان کارمندان دولت و فرهنگیان هستند و بخشی از شهریه آنها را دولت به صورت غیرنقدی به عنوان تخفیف جبران می‌کند با توجه به این کمک‌های مالی می توان گفت: اگر چنین حجمی از کمک‌ها به مدارس دولتی انجام شود، کیفیت آنها رشد قابل توجهی خواهد کرد.

چاره رفع مشکلات مالی آموزش و پرورش تنها غیردولتی کردن مدارس است!؟

فرشیدی وزیر اسبق اموزش و پرورش معتقد است: چاره حل مشکلات اقتصادی تعلیم و تربیت تنها خصوصی سازی نیست؛ راهکارهای زیادی برای درآمدزایی وجود دارد که لازم است درست اجرا شود؛ برای نمونه تأسیس بانک. چنین مجوزی سابقا  به آموزش و پرورش داده شد اما بانکی که تاسیس گردید، برای معلمان حق انحصاری در پذیره نویسی قائل نشد و درنتیجه، عواید این بانک نصیب جامعه فرهنگی برای کاهش مشکلات مالی نشد.

وی تجاری سازی در کنار مدارس را، راه دیگری برای درآمدزایی مدارس می‌داند و می‌گوید: مدارسی وجود دارند که فضای خیلی بزرگی دارند که می‌توان از آن فضاها برای ساخت فضای تجاری استفاده کرد تا اجاره آن عاید مدرسه شود.

فرشیدی معتقد است: " قانون شوراهای آموزش و پرورش نیز راهکارهای خوبی برای ایجاد درآمد برای مدارس پیش‌بینی کرده است که باعث برداشتن فشار از آموزش و پرورش می‌شود. ما الگوهای خوبی داریم که برای جلب مشارکت لازم  است بسترسازی و فرهنگ سازی صحیح برای آن ایجاد شود. به عنوان مثال اینکه برخی اولیای دانش‌آموزان حاضر به کمک به مدرسه نیستند به این دلیل است که روش جلب مشارکت غلط است.

وزارت آموزش و پرورش حاکمیتی‌ترین وزارتخانه

برخی با تمسک به این استدلال که: بخشی از امور شامل سیاستگذاری، برنامه‌ریزی و نظارت در آموزش و پرورش حاکمیتی است و تصدی‌گری آموزش با اعمال سیاست‌گذاری حاکمیتی اجرا می‌شود چنین نتیجه گرفته‌اند که تمام بخش‌های آموزش و پرورش حاکمیتی نیست!

 بررسی اسناد و قوانین کلان کشور چون اصل سی ام قانون اساسی، بند دوم از سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری درباره تحول آموزش و پرورش و بند دهم از راهبردهای کلان سند تحول بنیادین آموزش و پرورش همگی دال بر حاکمیتی بودن نظام آموزش و پرورش در کشور است.

علاوه بر تناقض گسترش مدارس غیردولتی با اصل حاکمیتی بودن نظام آموزش و پرورش، ضعف نظارت بر این مدارس و عدم ارائه آمار شفاف از عملکرد این مدارس تا کنون از نقاط ضعف و ایرادات مهمی است که در این باره باید به آن پاسخ داده شود.

مبنای سیاست‌گذاری در آموزش و پرورش؛ سند تحول بنیادین یا اسناد یونسکو!؟

فانی وزیر آموزش و پرورش آبان ماه سال جاری در سی و هشتمین اجلاس کنفرانس عمومی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی یونسکو در پاریس، بیان داشت: سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش مورد تأکید چارچوب اقدام آموزش 2030 دارای اشتراک بسیاری با برنامه‌های عمده آموزش در ایران است.

به نظر می‌رسد سیاست‌گذاری حول محور اسناد بالادستی چون سند تحول آموزش و پرورش جای خود را به اسنادی چون سند 15 ساله برنامه چارچوب اقدام آموزشی یونسکو داده است. سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و مبانیِ نظری آن، اسناد بالادستی هستند که باید بر اساس آنها، اهداف و راهبردهای آموزش و پرورش تنظیم شوند. حرکت در جهت این اسناد تحولی، آموزش و پرورش را از فلسفه تربیتی و استراتژی‌های وارداتی بی‌نیاز می‌سازد.

با این وجود در سند یونسکو، به عکس سند تحول بنیادین که نگاه حاکمیتی به نظام آموزش و پرورش دارد، به وضوح تلاش برای تحقق مهم ترین هدف یونسکو یعنی «خصوصی شدن آموزش» دیده می شود، به نظر می رسد عجله و شتاب دولت در تدوین لایحه دائمی شدن قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی نشان از تمایل دولت به اجرای سیاست های یونسکو دارد.

اکنون این سوال مهم مطرح می‌شود که سند تحول بنیادین چه جایگاهی در سیاست گذاری آموزش و پرورش دارد!؟

انتهای پیام/

http://fna.ir/USSNH5


ویدیو مرتبط :
مدارس غیردولتی چرا؟