سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



شنبه یا یکشنبه صدور بیانیه مشترک ظریف و موگرینی درباره اجرای برجام/انتشار گزارش آژانس جمعه/لغو چند تحریم اولیه با اجرای برجام


به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه و عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای بعدازظهر امروز (چهارشنبه) در نشست «بررسی آخرین تحولات برجام» در خانه اندیشمندان علوم انسانی با بیان اینکه حمید بعیدی‌نژاد مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌الملی وزارت خارجه و رئیس هیأت کارشناسی ایران در مذاکره با 1+5 شب گذشته به وین رفته است، گفت: آقای بعیدی‌نژاد شب گذشته به صورت فورس ماژور به وین اعزام شد تا باقی‌مانده اقدامات لازم برای برجام را تا امشب انجام دهد و امیدواریم که امشب همه چیز در وین تمام شود.

عراقچی ادامه داد: ما یک مسیر چند ماهه پس از توافق وین را طی کردیم که در این مسیر طولانی کارهای سختی انجام شد. در یک فاصله ۹۰ روزه کشورها مراحل قانونی شدن برجام را انجام دادند که در اتحادیه اروپا، کنگره آمریکا و مجلس ما این مسیر طی شد.

وی با اشاره به مسیر پر فراز و نشیب طی برجام در ایران و آمریکا اظهار داشت: کار پیچیده‌ای که باید انجام می‌دادند، تدوین شیوه‌های رفع تحریم بود که آن را در دسترس عموم قرار دهند، چرا که موضوع پیچیده‌ای بود.

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه تحریم‌ها، شبکه‌ها و لایه‌های پیچیده‌ای دارند و از انواع مختلفی برخوردار هستند، گفت: تحریم‌های اولیه، تروریسم، حقوق بشر و هسته‌ای را شامل می‌شود که برخی از آنها با هم تلاقی داشتند. اینکه پس از تحریم‌ها چطور باید با ایران ارتباط داشته باشند، یک کلاف سر درگم بود و قرار شد که این کلاف باز شود و باید با مشورت طرف ایرانی انجام می‌گرفت.

عراقچی با اشاره به حضور یک تیم ایرانی در کنار تیم آمریکایی و اروپایی‌ها، اظهار داشت:  شیوه نامه برداشتن تحریم‌ها و چگونگی کار کردن شرکت‌ها با ایران در حدود 200 صفحه با تمام جزییات و مجموعه آیین‌نامه‌های مفصل و طولانی روز شنبه گذشته تدوین شد.

وی درباره تحریم‌های اولیه نیز گفت: این تحریم‌ها درباره اتباع آمریکایی است که نمی‌توانند کماکان با ایران کار کنند. در تحریم‌های ثانویه، اتباع غیرآمریکایی نیز نمی‌توانستند با ما کار کنند که این تحریم‌های ثانویه لغو خواهد شد. این شیوه‌ نامه، لیست بسته‌ای نبوده و در آینده می‌تواند با سؤالات و جواب‌هایی که خزانه‌داری آمریکا و اتحادیه اروپا دارند، گسترش یابد.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام ادامه داد: شیوه نامه در روز اجرایی شدن بر روی سایت وزارت خزانه داری آمریکا و اتحادیه اروپا قرار می‌گیرد. حتی حوزه‌های کاری که نمی‌شود با ایران در آنها ارتباط داشت، به طور دقیق ذکر شده است.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای در ادامه با اشاره به تلاش برخی کشورها و لابی‌ها برای عملیاتی نشدن برجام گفت: اتفاق بزرگی که رخ داد این بود که بیانیه دفتر رئیس جمهور آمریکا، لایحه‌ای را که بر مبنای آن هیچ تحریمی را نمی‌توان از هیچ فردی برداشت، مگر با تصویب کنگره، تهدید به وتو کرد و از جمله هر قانونی که مانع اجرای برجام شود نیز از سوی رئیس جمهور آمریکا تهدید به وتو شد.

عراقچی با اشاره به وجود دو لابی صهیونیست‌ها و عربستان طی دو سال گذشته علیه برجام اظهار داشت: قانون ویزا از سوی لابی صهیونیستی، داخلی‌ها و عربستان در قانون بودجه آمریکا آورده شد تا دولت نتواند آن را وتو کند و جان کری طی نامه‌ای تعهد داد که قانون به شیوه‌ای اجرا شود که صدمه‌ای به اجرای برجام نخورد و اعلام کرد که دولت ابزارهایی در اختیار دارد که یکی از آنها، متوقف کردن قانون است.

به گزارش فارس، وی به تعهد دیگر طرف مقابل اشاره کرد که عبارت بود از بسته شدن پرونده PMD و اظهار داشت: این یکی از پیچیده‌ترین پرونده‌های تاریخ سیاسی ایران بود که شامل مجموعه‌ای از اسناد جعلی می‌شد که مدعی بود ایران دنبال سلاح هسته‌ای است. این موضوع آنقدر مهم بود که ما دو مورد راکتور اراک و انتقال مواد به خارج از کشور را موکول به بسته شدن آن کردیم.

وی همچنین در بخشی از اظهاراتش عنوان کرد: به اعتقاد ما طرفین از روز تصویب برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) تاکنون تعهدات خود را انجام داده‌اند. آمریکا و اروپا تحریم‌های خودشان را طی مصوباتی یا در آمریکا با دستور رئیس جمهور لغو کردند تا در روز اجرا آن را اجرایی خواهند کرد.

عراقچی همچنین با بیان اینکه بازرسان آژانس در حال حاضر در حال ارزیابی مجدد هستند گفت که گزارش نهایی آژانس در تایید اجرای تعهدات ایران برای اجرای برجام روز جمعه (25 دی ماه) این هفته منتشر خواهد شد و شنبه (26 دی ماه) یا یکشنبه (27 دی ماه) بیانیه مشترک ظریف و موگرینی صادر می‌شود.

معاون وزیر خارجه عنوان کرد: احتمالا کارهای تشریفاتی نظیر حضو وزرا در روز برجام، همراه با صدور بیانیه را خواهیم داشت.

عراقچی همچنین در خصوص آزمایش موشک عماد نیز گفت: آزمایش این موشک به همه چه در داخل و چه در خارج نشان داد که برنامه موشکی ما ارتباطی به برجام ندارد و اروپا و آمریکا به صراحت گفتند که خلاف برجام نیست.

وی ادامه داد: آنها طبق برجام نمی‌توانند کاری کنند ولی طبق قطعنامه بله و نمی‌توان بر اساس آن تحریمی اعمال کرد.

معاون وزیر خارجه گفت: ما تعهدات خود را در قبال اجرای برجام انجام دادیم. قرار بود ذخایر اورانیوم خود را بفروشیم و کیک زرد بخریم و به روسیه فروختیم و حدود ۲۰۰ تن کیک زرد خریدیم که بسیار مهم بود و ذخایر ما نسبت به قبل از مذاکرات افزایش یافت. باید تعداد سانتریفیوژها را محدود می‌کردیم و در اراک قلب راکتور را خارج کردیم که با قلب جدید جایگزین می‌شود.

وی در بخش دیگری از این اظهارات عنوان کرد: آنچه باعث شد طرف مقابل پای میز مذاکره بیاید و توافق و همچنین غنی سازی را بپذیرند و حالا تشویق می‌کنند که کشورها با ما وارد مراحل همکاری هسته‌ای شوند و سیاست غنی سازی صفر به سمت رسمیت یافتن غنی سازی صنعتی ایران طی ۱۵ سال آینده حرکت کند، ناشی از قدرت و اقتدار درونی جمهوری اسلامی است.

وی گفت: حرکت ما در ۱۰ سال اول با محدودیت‌هایی همراه است و از سال دهم به بعد تا سال پانزدهم با جهش به غنی سازی صنعتی می‌رسیم.

عراقچی ادامه داد: اگر کسی دنبال بمب هسته‌ای است، برجام بدترین توافق است و اگر کشوری هستیم که دنبال فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای می‌باشیم، برجام بهترین توافق است. تا زمانی که سانتریفیوژهای ما به ۲۰ هزار عدد نرسید، مواد ما به ۱۰ تن نرسید و غنی سازی ما افزایش نیافت، آنها پای میز نیامدند. همچنین توانایی کشور در مدیریت امور اقتصادی خود، فلج نشد و به زانو در نیامد و در زمینه نظامی نیز به جایی رسیدیم که کسی فکر تهدید ما را هم نکرد و همچنین موشک‌های ما که باعث ناامیدی دشمنان از حمله به ما شد، باعث شد آنها پای میز بیایند و تا زمانی که این توانمندی را حفظ کنیم، برجام ادامه خواهد یافت.

به گزارش فارس، عراقچی برجام را یکسری کاغذ خواند و تضمین اجرای آن را قدرت جمهوری اسلامی دانست. اگر بدانند ضعیف هستیم، برجام را نقض می‌کنند. آنها برای نوسازی اراک جلو آمدند، چرا که می‌دانند اگر همکاری نکنند و اراک صلح‌آمیز مدنظر آنها، ایجاد نشود، ایران خودش اقدام می‌کند.

معاون وزیر خارجه گفت: سند امضا شده توسط آنها درباره اراک ارزشمند است اما سند پایبندی آنها قدرت ایران است که باعث می‌شود ایران قایق‌های یک ابرقدرت را ضبط کند و زمانی که مطمئ شد اشتباه کردند، آزادشان کند. ایران در بدترین شرایط از موضع خود عدول نمی‌کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مولفه‌های قدرت هر کشور عنوان کرد: مولفه‌های قدرت سه دسته را شامل می‌شوند، مولفه‌های خدادادی شامل جغرافیای مناسب، منابع زمینی و جمعیت می‌شود، مولفه‌های اکتسابی که شامل توانمندی نظامی، اقتصادی و علمی و فناوری می‌شود و همچنین مولفه‌های دیپلماتیک که هر کشوری بتواند از قدرت خود در عرصه بین‌المللی بهره‌مند شود.

عراقچی دیپلماسی بدون قدرت را ضعیف خواند و گفت: اگر حرف دیپلمات به منابع پشت سر متکی نباشد، باد هوا خواهد بود ولی اگر متکی باشد، پیش برنده است. همچنین قدرت بدون دیپلماسی نیز کور است و ممکن است خطرآفرین باشد.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای با ذکر مثال بازداشت تفنگداران آمریکایی گفت: در حادثه دیشب وضعیت بلافاصله از کانال‌های دیپلماتیک، مشخص شد و اگر این کانال‌ها نبود، طرف مقابل مثل گذشته از طریق رسانه‌ها حرف می‌زد و ما هم از طریق رسانه پاسخ می‌دادیم که مشخص نبود چه می‌شد و شاید یک بحران شکل می‌گرفت. آنها در ابتدا رفتار غیر حرفه‌ای نشان دادند ولی بعدا رفتار درستی داشتند که این مسئله به درستی رفع شد.

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه آسان نیست که کسی با ۶ کشور به راحتی مذاکره و از مواضع کشور خود دفاع کند، اظهار داشت: ما محصول ۳۵ سال تجربه دیپلماتیک کشور هستیم که ناشی از توانایی‌های دیپلماتیک انباشته شده در دیپلمات‌های ماست.

عراقچی افزود: ما در جنگ و پس از آن تجربه‌های گرانقدری داشتیم که طی آن، به پختگی رسیده‌ایم و می‌توانیم در مجامع بین‌المللی به خواسته‌های خود برسیم. در ماجرای برجام نیز، توانایی جمهوری اسلامی به نحو احسن نشان داده شد.

وی با بیان اینکه مولفه‌های خدادادی و اکتسابی در ذهن استراتژی، اراده سیاسی و گفتمان ضرب می‌شود، اظهار داشت: اگر برای جامعه بین‌المللی حرف داشته باشیم، می‌توانیم بازیگری کنیم که به اعتقاد من این موارد در جمهوری اسلامی جمع شده است.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای افزود: جمهوری اسلامی هم منابع خدادادی خوبی دارد و هم منابع اکتسابی را به حد مناسب دارد و هم دارای گفتمان است و اراده سیاسی و ذهن استراتژیک دارد که آن را مستعد قدرت در عرصه فراتر از بین‌الملل می‌کند. برجام برخی ضعف‌های ما در حوزه اقتصادی را برطرف و توانمندی‌های دیپلماتیک ما را شکوفا می‌کند.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام ادامه داد: جمهوری اسلامی به قدرت فراتر از منطقه در حال حرکت است که به آن بازوهای بلند منطقه‌ای را هم باید اضافه کرد که در دوران پسابرجام به سمت یک بازیگر بین‌المللی حرکت می‌کند.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در بخشی از این سخنان عنوان کرد که برنامه 15 ساله بلندمدت برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران توسط سازمان انرژی اتمی تدوین و به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه و ثبت شده است.

وی در پاسخ به این سؤال که چه تضمینی برای بازیابی تحریم‌ها به نام‌های جدید وجود دارد؟ گفت: در متن برجام آمده که این تحریم‌ها نباید تحت عناوین دیگر بازگردانده شود که این خلاف برجام است.

عراقچی با اشاره به اینکه ایران اقدامات کنگره را از نزدیک دنبال می‌کند، عنوان کرد: دو موضوع اساسی وجود داشت که یکی از آنها را اوباما اعلام کرد که وتو می‌کند و دیگری که موضوع ویزا بود، آقای کری گفت به گونه‌ای عمل می‌کند که برجام متاثر نشود و اگر تحت هر عنوان دیگری تحریم‌ها بازگردانده شود، خلاف برجام خواهد بود.

وی همچنین درباره تحریم‌های دیگر نیز گفت: تحریم‌های تسلیحاتی طبق قطعنامه‌های اشاعه‌ای و تسلیحاتی ادامه می‌یابد که تحریم‌های تسلیحاتی ۵ سال، موشکی هشت سال و اشاعه‌ای ۱۰ سال خواهد بود.

معاون وزیر خارجه درباره راکتور اراک نیز گفت: برای اینکه اطمینان یابیم طرف‌های مقابل به تعهد خود برای مدرن سازی عمل می‌کنند، موضوع را چند قفله کردیم که یکی از آنها سند رسمی است که هشت امضا دارد و ۱+۵ تعهد محکم خود را برای کمک به نوسازی آن در قالب یک گروه کاری داده که هفت طرف آن را تضمین کرده‌اند.

عراقچی با اشاره به وجود سندی بین ایران، آمریکا و چین که چین و آمریکا براساس آن به عنوان روسای کارگروه کمک به نوسازی اراک حضور دارند، عنوان کرد: یک یادداشت تفاهم نیز بین خودشان برای تشکیل کارگروه امضا شده است. همچنین توانمندی خودمان نیز یکی از ملاک‌ها می‌باشد که بر مبنای آن قرارداد اصلی را با شرکت ایرانی بستیم و این شرکت در قرارداد مشترک با کشورهای مذکور، نوسازی را دنبال می‌کند و اگر آنها نیامدند، خودش کار را دنبال می‌کند چرا که ما خود این توانمندی را داریم.

وی در پاسخ به سؤالی در خصوص تحریم‌های اولیه آمریکا نیز گفت: هرگاه در خصوص روابط دوجانبه صحبت کردیم می‌توانیم درخصوص تحریم‌های اولیه نیز مذاکراتی داشته باشیم. ماهیت روابط بین ایران و آمریکا سر جای خود می‌ماند و قصد  ما نه اعتمادسازی بود و نه شراکت و ما فقط یکی از مسائل فیمابین را که داشت زمینه ایجاد بحران بین‌المللی می‌شد، کنترل کردیم.

معاون ظریف با ذکر این نکته که تحریم‌هایی که می‌ماند نسبت به آنچه برداشته می‌شود، بسیار کم است، یادآور شد: تحریم‌های ثانویه ما را اذیت می‌کرد و پس از آن بیش از ۸۰ درصد تحریم‌ها که هسته‌ای است، برداشته می‌شود و تحریم‌های اقتصادی که تقریبا همه اقتصاد ما را در برمی‌گرفت برداشته خواهد شد.

وی با بیان اینکه دو سه تحریم اولیه نیز برداشته می‌شود، اظهار داشت: مهمترین آنها تحریم هواپیما می‌باشد. صادرات مواد غذایی، صادرات فرش و نیز اجازه کار به شرکت‌های فرعی آمریکایی که در اروپا نیز شعبه دارند جزو تحریم‌هایی است که برداشته خواهد شد.

به گزارش خبرنگار فارس، عراقچی در ادامه این نشست در پاسخ به سؤالی گفت: طبق برجام می‌توانیم ۱۳۰ تن آب سنگین داشته باشیم و مازاد بر نیازمان را می‌توانیم عرضه کنیم که در حال حاضر ۱۸۰ تن آب سنگین موجود داریم که حدود ۵۰ تن آب سنگین مازاد داریم که آمریکا اعلام کرده خریدار آن است.

وی در خصوص امکان لغو برجام نیز گفت: تعهدات بین‌المللی ماندگار است و تا وقتی که جمهوری اسلامی نقض برجام را از طرف مقابل مشاهده نکند، به تعهدات خود پایبند است.

عراقچی درباره تاثیر لابی عربستان نیز گفت: اخباری که داشتیم هزینه سنگینی پرداخت کردند که سعودی‌ها در کنگره برای راضی کردن نمایندگان به رای منفی و جلوگیری از حق وتوی اوباما برای هر نماینده تا ۳ میلیون دلار کنار گذاشتند و لابی صهیونیستی نیز ۲۰ میلیون دلار کنار گذاشته بود.

وی درباره حمله به سفارت عربستان نیز گفت: این موضوع برای ما یک شوک بود که از آن گذشتیم و درباره آن مقامات امنیتی باید پاسخ دهند.

عراقچی درباره لابی ایران در آمریکا نیز گفت: با وجود آنکه استعدادش را داریم، اما لابی نداریم. جمعیت ایرانی مقیم آمریکا که معتبر نیز می‌باشد برای استفاده از این ظرفیت، ساماندهی نشده است. اما خود ایرانی‌ها فعالیت‌هایی داشته و تماس‌هایی با نمایندگان گرفتند.

معاون وزیر خارجه درباره جنگ رسانه‌ای بین تیم‌های آمریکایی و ایرانی در مذاکرات نیز گفت: ما فضاسازی رسانه ای داشتیم که از سوی آقای ظریف با شناختی که از فضای سیاسی، روانی و رسانه‌ای آمریکا داشت، انجام می‌گرفت که نمونه اخیر آن، مقاله ایشان در نیویورک تایمز درباره عربستان است که یک شاهکار بود. سرمقاله‌های وی در رسانه‌های آمریکا بازتاب بسیاری داشت. استفاده از توئیتر بسیار به موقع و قبل از کنفرانس خبری طرف مقابل انجام می‌شد که فضا را عوض می‌کرد. طرفین به دقت یکدیگر را رصد می‌کردند که در آن سو، آلن ایر رسانه‌های ایران را رصد و فضا را به هیأت آمریکایی گزارش می‌داد تا آنجا که وندی شرمن وسط یکی از جلسات از من سؤال کرد که برایم پیامکی آمده و چرا این حرف را زدید و من هم پاسخش را دادم.

وی ادامه داد: ما هیچگاه در جلسات و مصاحبه‌ها کم نیاوردیم و نشد در جلسه کسی صدایش را بلند کند و تیم ایرانی صدایش بلندتر نشود و طرفی روی میز نزد و ظریف محکم‌تر نکوبد.

عراقچی گفت: برخی تصور می‌کنند ارسال مواد ایران به خارج از کشور ممکن است بازدارندگی ما را از بین ببرد که این موضوع با مفهوم بازدارندگی درست نیست مثل اینکه بگویند ۱۰ تفنگدار آمریکایی باید می‌ماندند چرا که بازدارنده بود.

وی توانایی درونی ایران را نیروی بازدارنده برشمرد و افزود: اگر روزی برجام امنیت ملی ما را به خطر انداخت، دلیلی بر پایبندی به آن نیست.

وی در پاسخ به سؤالی  درباره 10 تفنگدار بازداشت شده آمریکایی در آب‌های ایران که امروز آزاد شدند نیز گفت: این قدرت درونی ایران است که با قدرت شناور نظامی قدرت بزرگ نظامی جهانی را توقیف کردیم و پس از اطمینان از سهوی بودن ورود آنها به آب‌های سرزمینی، پرسنل آن را با قدرت آزاد کردیم و این نشانه اقتدار ماست.

عراقچی همچنین گفت: ما در طول هفت سال گذشته، دیپلماسی اقتصادی را جدی گرفتیم و با کمک به دور زدن تحریم‌ها و کمک به انتقال تکنولوژی به کشور، همه امکاناتمان را بسیج کردیم و امروز در شرایط پسابرجام، دیپلماسی اقتصادی ما کاملا فرق می‌کند.

معاون وزیر خارجه با اشاره به برگزاری سمینار روسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور اظهار داشت‌: موضوع منطقه و دیپلماسی اقتصادی، دو موضوع اصلی بود که ماموریت لازم را برای نمایندگی‌های خود تعریف کردیم تا در جهت وصل ارتباطات قطع شده فعال شوند و در جهت صادرات خدمات و کالاهای فنی مهندسی کشور عمل کنند.

انتهای پیام/

http://fna.ir/XW5PD7


ویدیو مرتبط :
قرائت بیانیه مشترک ظریف و موگرینی