سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



تابناک نوشت: سايپا؛ از معضل پرداخت حقوق کارگران تا انباري در فرودگاه!


تابناک نوشت: سايپا؛ از معضل پرداخت حقوق کارگران تا انباري در فرودگاه!

تابناک/ متن پيش رو در تابناک منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست

بحران خودرو در کشور به مرور عميق تر شده است و تلاش هاي خودروسازان و دولت در راستاي بهبود بازار اين صنعت در کشور چندان تا کنون نتيجه بخش نبوده است. وام 25 ميليون توماني خودرو در کنار برخي مکانيزم هاي ديگر براي تسهيل خريد خودرو گويي آخرين تير در ترکش دولت و خودروسازان براي رهايي از اين رکود عميق و دامنه دار است. اقداماتي که البته به خوبي ميتوان جريانات پشت پرده و ميزان کارآمدي آن را بررسي کرد.
 اخيرا اخباري جالب در مورد وضعيت شرکت هاي خودروسازي در کشور منتشر شده است. بعد از افشاگري هاي خواسته و ناخواسته متوليان و مسئولان دولتي پيرامون وضعيت اسفناک خودروسازان در کشور و انبارها پر خودروسازان – که البته از سوي مديران خودرويي و برخي مسئولان در دولت تکذيب هم شده است – اکنون نوبت به برخي مستندات پنهان و آشکار ديگر از وضعيت رکود عميق خودروسازان در کشور رسيده است.

اولين خبري که به ويژه در روزهاي اخير مورد توجه قرار گرفته است، موضوع پرداخت حقوق کارگران يک شرکت خودروسازي با تاخير 10 روزه است. يکي از خبرگزاري ها اخيرا در گزارشي اعلام کرده است که مدير عامل شرکت خودروسازي سايپا بعد از ده روز از گذشت زمان پرداخت حقوق کارگران اين شرکت، طي نامه اي خواستار رسيدگي به اين موضوع شده است.

بر اساس اين گزارش در نامه‌اي که از سوي جمالي مديرعامل سايپا به شجاعي معاون مالي و اقتصادي اين شرکت نوشته شده، از وي خواسته شده تا نسبت به پرداخت حقوق کارگران در روز جاري يعني ۱۰ آبان ماه اقدام کند. همچنين اشاره شده است که علاوه بر حقوق کارگران، حقوق بخش اداري سايپا نيز هنوز پرداخت نشده است. تأخير در پرداخت حقوق کارکنان سايپا در حالي اتفاق افتاده که پرداخت آکورد (بهره‌وري) کارکنان نيز با کاهش همراه بوده است. سايپا علاوه بر مشکل پرداخت حقوق کارکنان خود با بدهي معوق به قطعه سازان نيز روبروست.

البته اين براي اولين بار نيست که يک چنين گزارش هايي در مورد شرايط مالي شرکت هاي خودرو ساز در پي حاکم شدن رکود بر بازار آنها منتشر ميشود. چندي پيش نيز گزارش هايي در مورد تعطيلي برخي از خطوط توليد خودرو در شرکت ايران خودرو و همچنين اقدام خودروسازان براي تعديل نيرو در اين شرکت ها منتشر شده بود.

بدون هيچ شک و شبهه اي ميتوان به خوبي دريافت که وضعيت خودروسازان در کشور در حال حاضر اصلا مساعد نيست و رکود بازار خودرو تاثيرات عميق خود را بر درآمدهاي اين شرکت ها گذاشته است. اين مستندات همگي حاکي از همين امر است.

اما موضوع جالب تري که از روز گذشته مورد توجه قرار گرفته است ادعايي است که در باره تبديل شدن محوطه اي در فرودگاه مهر آباد به انبار خودروهاي شرکت سايپا، مطرح شده است.

بر اساس اين ادعا اينگونه عنوان شده است که يکي از خريداران خودروي تيبا از شرکت سايپا براي دريافت خودروي خود به فرودگاه مهرآباد مراجعه کرده است و: وقتي به فرودگاه مراجعه کردم ديدم بخشي از فرودگاه مهرآباد انبار خودروي سايپا شده است! من براي مراجعه به انبار فرودگاهي سايپا از يکي از ترمينال‌هاي معتبر مهرآباد گذشتم و حدود ۳۵ خودرو در محوطه‌اي بزرگ ديدم. اين محوطه به صورت چارديواري از ساير محوطه‌ها جدا شده و گويا به سايپا و با نمايندگي مربوطه اجاره داده شده است.

اين مورد البته با مستندات قوي ارئه نشده است و هنوز هيچ گزارش رسمي در مورد تبديل شدن بخشي از محوطه فرودگاه مهرآباد به انبار خودروهاي سايپا از سوي مقامات رسمي تاييد نشده. مسئولان فرودگاه مهرآباد در مورد اين امر هيچ واکنشي نداشته اند و متوليان سايپا نيز اين موضوع را تاييد يا تکذيب نکرده اند.

اما واقعيت آن است که در حال حاضر صحت و سقم اين امر چندان مورد اهميت نيست. تبديل شدن بخشي از محوطه مهرآباد يا هر جايي ديگر به انبار خودروسازان در نگاه نخست بيانگر يک موضوع اساسي است: ادامه رکود بازار خودروسازان به شکلي وخيم تا جايي که اجازه مطرح شدن يک چنين ادعاهايي را صرف نظر از درستي يا نادرستي آنها ممکن ميکند.

نامه يک ماه گذشته وزرا به روحاني صراحتا بيان کرده بود که در حال حاضر 100 هزار خودرو فروش نرفته در انبار خودروسازان وجود دارد. موضوعي که واکنش هاي زيادي از سوي خودروسازان و برخي مسئولان دولتي در پي داشت. اما اين عدد و رقم واجد برخي از واقعيت ها نيز هست واقعيت هايي که مستندات متعدد بيانگر آنها است.

تلاش هاي دولت براي نجات خودروسازان از وضعيت رکود وخيم از همان زمان شدت گرفت به گونه اي که بسته جديد اقتصادي دولت بخش اعظمي از توجهات خود را معطوف به اين صنعت و وضعيت فعلي آن کرده است.

وام 25 ميليون توماني براي خريد خودرو ترفند جالبي از سوي خودروسازان و دولت براي دور زدن رکود و تشويق مشتريان براي خريد خودرو بوده است. وامي که اکنون جزئيات آن بيشتر باز شده است. اين وام در اقساط حدود 500 هزار توماني ماهيانه با نرخ سود 16 درصد پرداخت ميشود که نهايتا معادل 17 ميليون تومان بهره در پايان دوره به آن تعلق ميگيرد.

اين وام نه براي تسهيل خريد خودرو براي مشتريان، بلکه راهي براي فروش خودروهاي فروش نرفته خودروسازان از يک سو و منبع درآمدي عالي براي دولت و بانک ها است.

خوب که نگاه کنيم به خاطر مي آوريم که چند ماه قبل موضوع پرداخت 2 هزار ميليارد تومان کمک مالي به خودروسازان از سوي دولت مطرح شد. اين موضوع انتقادات و واکنش هاي فراواني را در سطح رسانه ها و افکار عمومي در پي داشت و حجم انتقادات به قدري بالا بود که دولت و خودرو سازان مجبور به مسکوت گذاشتن آن شدند.

اما اين طرح هيچ گاه متوقف نشده است. طبق اخبار منتشر شده مجموع تسهيلات اعتباري در نظر گرفته شده در اين بخش يعني وام 25 ميليوني خودرو برابر با 2 هزار ميليارد تومان است. اين موضوع خود سوالي در ذهن بر مي انگيزد که آيا اين 2 هزار ميليارد تومان همان تسهيلاتي نيست که پيش از اين قرار بوده است به شکل منابع مالي در اختيار خودروسازان قرار بگيرد؟

همانگونه که گفته شد وضعيت خودروسازان وخيم است. وخيم تر از آنچه که اکنون در ظاهر امر مشخص است. البته اين وضعيت وخيم جاي خوشحالي ندارد اما خودروسازان بي هيچ شکي تاوان سهل انگاري، سوء مديريت، اجحاف در حق مشتريان و زد و بند هاي چندين ساله خود براي سود بيشتر در اين صنعت را پس ميدهند.

حال دولت با ترفندهاي اساسي به دنبال نجات خودروسازان از اين ورطه است. دست دولت با خودروسازان در اين موضوع در يک کاسه است و از آنجايي که دولت خود سهام دار بزرگ صنايع خودروسازي است، تسهيلات اخير در بسته خروج از رکود بيش از همه وضعيت وخيم خودروسازان را در نظر داشته است.


ویدیو مرتبط :
عاقبت پرداخت نکردن حقوق کارگران!!!!!