سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



لزوم توجه به امنیت روانی و اجتماعی در انتشار اخبار حوادث/ برخی رسانه‌های داخلی گل‌ به‌ خودی می‌زنند/ نوع انتشار خبر شکنجه زن مشهدی درست نبود


صادق حسین‌زاده ملکی در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری فارس در مشهد درخصوص نحوه انتشار خبر واقعه دردناک شکنجه مادر مشهدی و دخترانش توسط پدر معتاد در برخی رسانه‌ها، با تاکید بر لزوم اطلاع‌رسانی به موقع و صحیح به مخاطب گفت: هرچند فاکتور سرعت در انتشار خبر باید رعایت شود، اما نوع انتشار این خبر مناسب نبود به حدی که با مکاتب رسانه‌ای دنیا نیز سازگاری نداشت و نه‌تنها اخلاقی و حرفه‌ای نبود، شرعی و حتی علمی نیز نبود.

وی به دو مقوله امنیت و احساس امنیت اشاره کرد و افزود: در کشورهای مختلف دنیا بویژه در آمریکا شاخص امنیت بسیار پایین‌تر از ایران است؛‌ اما بعضاً احساس امنیت در آن کشورها بیشتر دیده می‌شود؛ به این دلیل که مدیریت رسانه در آمریکا به گونه‌ای است که ضمن اطلاع‌رسانی تمرکز خبری بر چگونگی کنترل واقعه صورت می‌گیرد و کنترل خبر اهمیت بیشتری نسبت به اصل واقعه پیدا می‌کند.

این کارشناس رسانه با بیان اینکه در کشورهای غربی خبرنگار در جریان انتشار اخبار حوادث مواجهه نیروهای امنیتی، پلیس و قضایی را نیز پوشش می‌دهد، تصریح کرد: این اقدام با هدف افزایش احساس امنیت در آن کشور صورت می‌گیرد و مخاطب در مواجهه با اخبار، احساس ناامنی نکرده و بیشتر از اقدامات ابزارهای کنترلی و امنیتی مطلع می‌شود.

رسانه‌های غربی معضلات را بهانه تثبیت قوت نیروهای امنیتی قرار می‌دهند

حسین‌زاده ملکی تاکید کرد: در واقع در کشورهای غربی مدیریت رسانه به گونه‌ای صورت می‌گیرد که معضلات بهانه تثبیت قدرت امنیتی و نیروی پلیس آن کشور و نمایش مؤلفه‌های مثبت پیرامون آن واقعه باشد.

وی با ابراز تأسف از اینکه در ایران خلاف این امر صورت می‌گیرد، گفت: جرم و جنایت در همه جای دنیا اتفاق می‌افتد، اما عوامل رسانه در ایران صرفاً بخشی از قواعد رسانه‌ای را آموخته‌اند و این‌گونه انتشار اخبار با درج جزئیات کلاس درسی است برای افرادی که زمینه جنون رفتاری دارند.

مدیرمسئول ماهنامه جریان امروز با تاکید بر اینکه رسانه‌ها با این نوع انتشار اخبار امنیت و آرامش روانی و اجتماعی مخاطبان را از بین می‌برند، افزود: اطلاع رسانی به هنگام دارای اهمیت است، به شرطی که در راستای حل معضلات باشد.

حسین‌زاده ملکی به مبانی اسلامی اشاعه فحشا و منکر اشاره کرد و گفت: حتی در احکام اسلام اشاعه فحشا و منکر گناه است و ما اجازه نداریم هر موضوعی را که جنبه شرارت و گناه‌آلود دارد در افکار عمومی منتشر کنیم.

وی تاکید کرد: اخبار حوادث هم باید در حد متعارف و واقعی منتشر شود و هم اقدامات امنیتی و برخورد پلیس انعکاس یابد؛ در واقع دستگیری عناصر نابهنجار اجتماعی باید در جهت حفظ احساس امنیت اجتماعی و روانی منتشر شود.

مدیر رسانه باید افکار عمومی را از بعد اخلاقی و روانی مدیریت کند

این کارشناس رسانه درباره نحوه انتشار اخبار حوادث تصریح کرد: در مسیر اطلاع‌رسانی در اخبار ناگوار، حداقل مسئولیت خبرنگار و مدیر رسانه آن است که به گونه‌ای عمل کند که نه‌تنها خبر را با بزرگ‌نمایی منعکس نکند، بلکه همراه با آن جریانات مثبت پیرامونی را هم به مخاطب انتقال دهد و افکار عمومی را در حوزه اخلاقی و روانی مدیریت کند.

حسین‌زاده ملکی در پاسخ به اینکه با چه انگیزه‌ای برخی رسانه‌ها اینچنین عمل می‌کنند، گفت: درباره انگیزه‌ها نمی‌توان قضاوت کرد؛ تصور می‌کنم بیشتر از آنکه انگیزه‌ای در انتشار این خبر در آن بازه زمانی وجود داشته باشد، بی‌سوادی و بی‌تجربگی اصحاب رسانه مطرح است که با بی‌سلیقگی همراه و منجر به انتشار خبر شده است.

وی با بیان اینکه حوادث‌نویسی در علم روزنامه‌نگاری اصولی دارد، افزود: روزنامه‌نگاران حتی در کشورهایی که اخلاقی نیستند و مکتب و مذهب قوی ندارند، این اصول را رعایت می‌کنند.

مدیرمسئول ماهنامه جریان امروز در پاسخ به این پرسش که «آیا انتشار این واقعه به این شکل می‌تواند انگیزه‌های فمنیستی را تحریک کند»، گفت: متغیرهای فمنیستی در جامعه ما مؤثر نیستند زیرا تصور جامعه ما از فمنیسم دفاع از حقوق زنان است درحالیکه فمنیسم از اساس ربطی به دفاع از حقوق زنان ندارد و صرفاً بحث تساوی زن و مرد را مطرح می‌کند؛ البته آن‌ها که دغدغه حقوق زنان را دارند می‌توانند اثرات اجتماعی این واقعه را با مطالعه بررسی کنند.

رسانه‌های غربی بدون دروغ‌گویی دروغ را به مخاطب القا می‌کنند

حسین‌زاده ملکی همچنین در پاسخ به اینکه «چرا رسانه‌های غربی موضوعات این‌چنینی را در کشورهای خود سانسور می‌کنند اما به پوشش وسیع این وقایع در کشورهایی نظیر ایران می‌پردازند»، گفت: یکی از اصول رسانه این است که خبرنویسی نمی‌تواند بدون سوگیری باشد و رسانه‌ها همیشه آن بخش از خبر را که تأمین‌کننده منافع آن رسانه باشد برجسته می‌کنند.

وی با بیان اینکه علم رسانه به ما آموخته است چگونه بدون اینکه دروغ بگوییم، دروغ را به ذهن مخاطب القا کنیم، افزود: رسانه‌های آمریکایی همیشه آن بخشی از اخبار را منعکس می‌کنند که به امنیت روانی آن‌ها کمک می‌کند و از طرف دیگر چون با ایران دشمنی دارند اخباری را انتخاب می‌کنند که امنیت روانی جامعه ما را کاهش می‌دهد و در حقیقت بدون آنکه دروغ بگویند با چیدن بخشی از جزئیات درست یک واقعه، دروغ بزرگ‌تری را در دل مخاطبان خود القا می‌کنند.

این کارشناس رسانه تصریح کرد: فضای رسانه‌ای داخل کشور کم‌سواد است و نه‌تنها با این‌گونه انتشار اخبار به رسانه‌های غربی خوراک می‌دهند، بلکه دقیقاً همان کاری را می‌کنند که رسانه‌های غربی می‌خواهند انجام دهند و در واقع به‌واسطه کم‌سوادی و نه غرض‌ورزی به خودی گل می‌زنند؛ هرچند ممکن است برخی هم از روی غرض‌ورزی نسبت به این‌گونه رفتارها اقدام کنند.

انتهای پیام/3268/غ30


ویدیو مرتبط :
خبر انتشار آلبوم "عشقیم گل" در اخبار شبانگاهی شبکه سوم