سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



سریع‌القلم: آمریکا از ناکارآمدی اقتصادی ما جلوگیری کرد!/ آب کردن یخ رکود اقتصادی با هواپیمادرمانی


بسته گزارش تحلیلی روزانه فارس به تحلیل و بررسی برخی اخبار و مطالب کمتر دیده شده در لابه‌لای رسانه‌های کشور می‌پردازد. در این بسته گزارشی _ تحلیلی علاوه بر خوانش اخبار؛ سوابق و برخی تحلیل‌های موجود پیرامون این مطالب نیز آورده شده است.

 

***

 

آب کردن یخ رکود اقتصادی با هواپیمادرمانی؟!

احمد شیرزاد، فعال سیاسی اصلاح‌طلب اخیراً طی یادداشتی در نشریه آرمان امروز با اشاره به چند سفر اروپایی رئیس‌جمهور روحانی و انعقاد چند قرارداد با شرکت‌های غربی اظهار کرده است:

«انعکاس رویدادهای اخیر در بورس نشان می‌دهد سرمایه‌های سرگردان در حال تجمیع و امکانات منجمد شده در حال آب شدن هستند و یخ رکود اقتصادی در ایران در حال آب شدن است»!

 

*حتی با وجود نگاه از پشت شیشه‌های عینک خوشبینی هم مشخص نیست احمد شیرزاد چگونه از ورای چند تفاهم و قرارداد نهایی نشده و دارای پیش‌شرط با موضوعاتی مثل «واردات چند فروند هواپیما-که اقوالی مبنی بر دسته‌دوم بودن آنها وجود دارد»، «واردات خودرو»، «تولید گوجه‌فرنگی»، «همکاری‌های نفتی» و... آب شدن یخ رکود اقتصادی در ایران را پیش‌بینی کرده است؟!

مسئله رکود عارض شده بر اقتصاد کلان ایران، نه تنها با بهترین قراردادهای خارجی و هواپیمادرمانی‌های مرسوم این روزها رفع نخواهد شد بلکه تا زمانی که دولت محترم توجه ویژه و کلان خود را به سمت اصلاح مدیریت‌های داخلی و مسئله «اقتصاد مقاومتی» معطوف نکند؛ اوضاع به همین منوال خواهد بود.

کما اینکه تجربه توافقات دو و نیم سال گذشته دولت از جمله توافق موقت ژنو در سال 92، تفاهم سیاسی لوزان و اعلام اجرای برجام نیز که هیچیک علیرغم ده‌ها وعده و وعید پیرامونشان دستاورد خاصی نداشتند، شاهدی بر همین مدعاست. (در اینجا اشاره به توافقات سال‌82 و 83 نیز خالی از لطف نیست که نه تنها هیچ دستاوردی برای ملت نداشتند بلکه با شکست هم مواجه شدند)

در واقع، اگرچه مشکلاتی مثل اشتغال و یا رکود در ایران، بر خلاف گفته‌های جریان سیاسی خاص هرگز در حدّ بحران نیستند اما همین میزان مشکل فعلی نیز یقیناً با خریدن ایرباس و واردات خودروی پژو و اجرای برجام! رفع نخواهد شد و عزم و همتی دیگر می‌طلبد.

جریان سیاسی خاص و عده‌ای در دولت، در پس دو و نیم سال مذاکره و توافق وعده‌ای به نام «ارزانی» و «افزایش سطح معیشت» (به معنای لمس دستاورد توافقات توسط مردم) را به افکار عمومی داده بودند اما اکنون از این می‌گویند که مجلس آینده در صورت اکثریت دولتی یا اصلاح‌طلبش پدید آورنده «ارزانی موعود»! خواهد بود و یا اینطور ابراز می‌کنند که خرید ایرباس‌ها یعنی تحقق همان وعده‌های موعود برجام و این در حالی است که اگرچه معیشت، مسئله عموم مردم است اما هواپیماسواری به هیچ وجه مشکل تمام مردم نیست.

گفتنیست، محمدودود حیدری، فعال اصولگرا و رئیس سابق سازمان بسیج دانشجویی به تازگی طی سخنانی گفته است: آقایان بجای اقتصاددرمانی مشغول هواپیمادرمانی هستند. مگر چند درصد از توده‌های مردم از هواپیماهای غول‌پیکر استفاده می‌کنند که بجای حل مشکلات اقتصادی توده مردم، اهم تلاش دولت صرف انعقاد قرارداد خرید ایرباس می‌شود؟!

 

***

 

مشاور روحانی:بررسی صلاحیت‌ها سوء تفاهم و شائبه گرایش‌های جناحی را در پی داشت!

سیدرضا صالحی امیری، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی و از فعالان اصلاح‌طلب اخیراً طی یادداشتی در روزنامه ایران گفته است:

«معتقدم فرآیند احراز صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجالس خبرگان رهبری و شورای اسلامی می‌توانست با اتخاذ تدابیری در امر نظارت، در بستر مناسب‌تری انجام پذیرد و حجم قابل توجهی از سوء تفاهم و شائبه گرایش‌های جناحی به جای عمل به مرّ قانون را در پی نداشته باشد»!

او افزوده است: به همین دلیل انتظار عمومی از نهاد شورای محترم نگهبان این بوده و هست که در کنار بررسی وضعیت صلاحیت نامزدهای انتخاباتی، مصالح و منافع ملی را هم در نظر گرفته و با مشی توأم با مدارا و تعامل، سلایق و علایق مختلفی را که پایبند به نظام جمهوری اسلامی و ملتزم به قانون اساسی آن هستند، مدیریت نموده و فضای انتخابات را برای حضور و مشارکت حداکثری مردم بگشاید.

 

*مشخص نیست که صالحی امیری این «سوء تفاهم‌ها» و «شائبه گرایش‌های جناحی» پدیدآمده بواسطه فرایند بررسی صلاحیت‌ها را در کجا و بر چه اساس چه اسناد و آمار و اخباری دیده یا شنیده است؟!

از طرف دیگر، باز هم مشخص نیست که این فرد بر چه اساسی به تلویح بیان می‌کند که فضای انتخابات برای حضور و مشارکت حداکثری مردم فراهم نیست و در ادامه خواستار گشودن آن از سوی شورای نگهبان شده است؟!

اینها سؤالاتی است که به نظر می‌رسد فعالان اصلاح‌طلب و برخی چهره‌های نزدیک به دولت از اشاره به پاسخ آنها در روزهای اخیر طفره می‌روند.

و اما در اشاره به محتوای اظهارات صالحی‌امیری قابل بیان است که منظور چهره‌های جریان سیاسی خاص از «ردّ صلاحیت‌ها» در روزهای اخیر، چیزی غیر از ردّ صلاحیت چهره‌های ستادی جریان اصلاحات نیست.

گزینه‌ای قابل پیش‌بینی که حتی اصلاح‌طلبان از سال گذشته بیان کرده بودند که خودشان هم می‌دانند تأیید صلاحیت نمی‌شوند و با توجه به این مسئله، قصد به راه‌انداختن سونامی ثبت نام را هم ندارند.

احمد شیرزاد، فعال اصلاح‌طلب یکی از کسانی است که در همین باره طی یادداشتی نوشته بود: «از نظر من بهتر است مجموعه نیروهای نام و نشان‌دار اصلاح‌طلب به صحنه نیایند و کریمانه در این دوره شرکت نکنند، به این دلیل که چنین فضایی می‌تواند به شکلی در اردوگاه اصلاح‌طلبی بازتاب پیدا کند که حرف تندروها پیش رود»!

از طرف دیگر، شورای نگهبان همانند همه‌ی ادوار، در این دوره نیز صرفاً عده‌ای را که دارای صلاحیت‌های لازم برای نمایندگی مردم در خبرگان و پارلمان نبوده‌اند تأیید نکرده و برای عده‌ای هم به گزینه عدم احراز رسیده است.

وانگهی در میان داوطلبان ردّ صلاحیت شده نیز از نمایندگان مستعفی مجلس ششم گرفته تا استانداران مستعفی دولت اصلاحات، فتنه‌گران، حامیان سران فتنه، هتاکان به شخص رئیس‌جمهور روحانی و نمایندگان ملت، مقامات دولتی شرکت کننده در اغتشاشات سال 88 و... نیز حضور داشته‌اند که این مسئله از سوی اصلاح‌طلبان به مردم گفته نمی‌شود.

رخداد اشاره شده همچنین در کنار این دیگر حقیقت ناگفته از سوی چهره‌های جریان سیاسی خاص قرار دارد که مسئله حضور تمام اقلیت‌ها و جناح‌ها در مجلس اگرچه مطلوب است اما به معنای وجود یک «تعادل الّاکلنگی حتمی» و «تشکیل شرکت سهامی در مجلس» نیست.

بدیهیست که مثلاً «اقلیت بهایی» حق داشتن نماینده را ندارند و یا کسانی که دچار فتنه‌گری هستند، نمی‌توانند شأنیت نمایندگی ملت را کسب کنند.

حال اگر تمام چهره‌های ستادی یک جریان سیاسی خاص در مظان یک اتهام دسته جمعی باشند و از آن هم برائت نجسته باشند، طبیعیست که نمی‌توان به بهانه رقابت، خواستار تأیید صلاحیت آنها شد.

مسئله بعدی نیز تأیید صلاحیت عمده چهره‌های ناشناخته و خاکستری اصلاح‌طلبان در کنار عدم تأیید پیرمردهای ستادی این جریان است که از جانب جریان خاص به مردم گفته نمی‌شود.

بر اساس برخی گزارش‌ها تعداد نامزدهای ناشناخته اصلاح‌طلبی که از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت شده‌اند حتی از تعداد نامزدهای تأیید شده اصولگرا نیز بیشتر است.

وانگهی طبق گفته چهره‌هایی همچون درایتی، ناصری، حضرتی، زیباکلام و... اصلاح‌طلبان در انتخابات آتی با همین لیست نامزدهای ناشناخته به صحنه خواهند آمد و از ابتدا هم بنای آنها بر همین بوده است.

شاهد مثال دیگر آنکه، محسن مهرعلیزاده، فعال اصلاح‌طلب اخیراً طی اظهاراتی در روزنامه وقایع اتفاقیه که ناظر به پیش‌بینی ردّ صلاحیت چهره‌های ستادی اصلاح‌طلب بوده، گفته است: «ما یک‌سری استراتژی‌ها و روش‌های خاصی را تدوین کرده‌ایم که می‌توانیم با شرایط رد‌صلاحیت‌ها کنار بیاییم».

گفتنیست مسئله «حضور و مشارکت حداکثری مردم» نیز هرگز تابعی از کیستی نامزدهای انتخاباتی نیست بلکه تابعی از میزان فهم عمومی از فرایندهای دموکراتیک و علاقه به اکنون و آینده کشور است.

بدیهیست که در این میان حتی اگر شخص رأی دهنده‌ای نام نامزد مطلوب خود را در میان کاندیداها نبیند؛ بر اساس فرایندهای دموکراتیک نبایستی از حضور خود در انتخابات شانه خالی کند بلکه بایستی به نامزدی با میزان نزدیکی بیشتر به آرای خود رأی بدهد.

این مسئله نیز متأسفانه از جانب اصلاح‌طلبان به مردم گفته نمی‌شود.

 

***

 

سریع‌القلم:آمریکا از ناکارآمدی اقتصادی ما جلوگیری کرد!

محمود سریع‌القلم، از استادان اصلاح‌طلب و فردی که گفته می‌شود مشاوررئیس‌جمهور روحانی است، اخیراً و پس از بازگشتش از «اجلاس داوس» مصاحبه‌ای را با روزنامه شرق انجام داده است.

در ادامه بخش‌هایی از اظهارات سریع‌القلم را در این مصاحبه می‌خوانید:

_ به طور کلی کشور ما کشوری بین‌المللی نیست. ما یک کشور محلی هستیم و با سازوکارهای داخلی خودمان زندگی می‌کنیم.

_ کلاً کشور ما کشوری نیست که به فعالیت در سطح جهانی علاقه‌مند باشد.

_ در رفتار فردی هم، عموما عادت داریم نمایی بسیار عالی از خود بروز دهیم. ناگفته نماند ایرانی‌ها در این نماسازی بسیار هنرمندند.

_ مشکل سیاست خارجی ایران این است که عمدتا تبلیغاتی است.

_ من در ٢٦ سال کار در دانشگاه و جامعه، بسیار بسیار افراد کمی را کشف کرده‌ام که علاقه‌مند هستند بیاموزند و با دیتای دقیق صحبت کنند.

_ مدیران ما عموما با افراد ضعیف کار می‌کنند و آن حالت قاجاری تسلط مدیران بر زیرمجموعه‌ها، بسیار قوی است.

_ نبود علاقه به یادگیری، گرفتاری بزرگ فرهنگی ما ایرانیان است.

_ ما می‌خواهیم همه بنشینند و بگوییم چقدر ما ویژه هستیم.

_ من به عنوان یک شهروند ایرانی خوشحالم در کشور ما، به‌تدریج افراد عادت کرده‌اند با متن از‌ قبل آماده‌ و فکر‌شده سخن بگویند.

_ امتیاز بزرگی که آمریکا به ایران داد این بود که از تداوم ناکارآمدی اقتصادی ایران جلوگیری کرد.

_ شاید لازم باشد نگاهی جدید، بلکه اقتصادی به تأمین امنیت ملی ایران پیدا کنیم.

 

*تأمل در اظهارات سریع‌القلم نتایج فراوانی را درباره تفکرات یک جریان سیاسی خاص در ایران آشکار می‌کند...

و اینکه چرا همین افراد به اجلاس‌های خارجی دعوت می‌شوند؟! چرا در تریبون‌های خاص، نام این افراد به تیتر اول و دوم و سوم بدل می‌شود؟! و اینکه چرا یک جریان خاص بصورت علی‌الدوام علاقه دارد کشور و مردم ایران را عقب‌افتاده، کم‌فهم و نالایق برای شادکامی و بزرگی جلوه دهد؟! جملگی سؤالاتی هستند که با خوانش صحبت‌های بالا به راحتی می‌شود پاسخ آنها را پیدا کرد.

در اشاره به محمود سریع‌القلم که گفته می‌شود مشاور رئیس‌جمهور روحانی است و از قضا ردّ پای تعالیم وی در دولت یازدهم نیز دیده می‌شود، باید گفت که وی عقایدی (طرح شده در کتاب‌ها، مقالات و مصاحبه‌هایش) دارد نظیر اینکه:

_ اسلام کسانی مثل شهید شیخ‌فضل‌الله نوری، اسلامی عقب مانده است که توانایی تطابق با لیبرالیسم بعنوان دروازه ورود به وادی پیشرفت را ندارد!

_ مردم ایران حسود و خشن و کم‌فهم هستند.

_ آمریکا دیگر قصد براندازی ایران را ندارد.

_ در این کشور (ایران) ابهام یک فضیلت است و به همین علت نمی‌توان کار دقیق فکری انجام داد!

_ تاریخ ما، مملو است از تبعید، حذف، ترور، خیانت و مهاجرت!

_ خودکفایی معنا ندارد.

_ رانندگان تاکسی و لبوفروش‌ها نباید درباره انرژی هسته‌ای نظر بدهند!

_ در جامعه ایرانی که یکی از پرحسد‌ترین جوامع بشری است، توانمندی‌ها و ظرفیت‌های افراد سرکوب می‌شود _ در زندگی اعراب، ترک‌ها و شاید مردم اندونزی، جهانبینی دینی بیشتر جاری است تا در زندگی ایرانی  _ شخصیت ایرانی (از یک زاویه) بسیار ضعیف است _ ذهن تسلسلی، انباشتی، تدریجی و فرآیندی در میان ایرانیان بسیار ضعیف است.

براستی در پاسخ به این عقاید و اظهارات غیر از احساس تأثر چه چیزی را باید بیان کرد...؟!

یادآور می‌شود مسئله «نفوذ» و «محاسبه غلط» هشدارهای مهمی هستند که پیش از این توسط بزرگان و خواص دلسوز کشور، بارها و بارها مورد هشدار قرار گرفته است اما عده‌ای هنوز هم حاضر به رؤیت موارد آشکار این نفوذها و تلاش‌های خواسته یا ناخواسته برای رسوخ دادن محاسبات غلط نیستند که نیستند.

http://fna.ir/ZGBTSL


ویدیو مرتبط :
کلید خوردن طرح رونق اقتصادی در ابتدای سال 95 و ناکارآمدی آن!