سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



سرمقاله سیاست روز/ شرایط ثبت‌نام نامزدها یک فرصت یا یک تهدید؟!


سرمقاله سیاست روز/ شرایط ثبت‌نام نامزدها یک فرصت یا یک تهدید؟!

سیاست روز/ « شرایط ثبت‌نام نامزدها یک فرصت یا یک تهدید؟! » عنوان یادداشت روز روزنامه سیاست روز به قلم محمد صفری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

هنگامی که فضای انتخاباتی در کشور حاکم می‌شود، همگان سعی دارند تا این فضا را تقویت کنند و از ابزارهای گوناگون و البته در چارچوب قانون، به فعالیت‌های انتخاباتی بپردازند.
این اقدام علاوه بر این که برای معرفی نامزدهای انتخاباتی انجام می‌شود، تلاشی است برای افزایش مشارکت مردم در انتخاباتی که پیش‌رو است.
اما آیا تعداد زیاد نامزدها ملاک است یا حضور میلیونی مردم پای صندوق‌های رأی برای انتخاب نامزدهایی که طرفداران آنها به مراکز رای‌گیری مراجعه می‌کنند؟ البته انتخابی آگاهانه و با بصیرت که بتواند مشکلات کشور را حل کند و به مردم خدمت نماید.
هر دو موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، اما مهمترین بخش برگزاری انتخابات، مشارکت گسترده مردم در انتخابات است، حال این انتخابات، ریاست جمهوری باشد یا مجلس شورای اسلامی و یا خبرگان رهبری.
مردم ایران در هر شرایطی اثبات کرده‌اند که پای ثابت انتخابات هستند و هیچ‌گاه رکورد مشارکت خود را در جهان از دست نخواهند داد.
البته برای قدردانی از چنین مشارکت گسترده و خیره‌کننده، باید دولت، نظام، مجلس و دستگاه‌های اجرایی خدمت خود را به مردم بدون منت ادامه و افزایش دهند.
اکنون در آستانه برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری که در ۷ اسفندماه برگزار می‌شود قرار داریم.
مجلس شورای اسلامی ۲۹۰ نماینده دارد، برای انتخاباتی که در پیش است، بیش از ۱۲ هزار نفر در کشور ثبت‌نام کرده‌اند. این تعداد شاید در ظاهر با عنوان‌های استقبال گسترده از انتخابات و نهضت ثبت‌نام و دیگر عناوین خوانده شود و به عنوان یک فرصت تلقی گردد، اما هزینه‌های آن بسیار فراتر از مزایای چنین اتفاقی است.
چنین روندی در ثبت‌نام نامزدها چه در انتخابات ریاست ‌جمهوری و چه در دیگر انتخابات نشان می‌دهد که پروسه انتخاباتی در ایران در زمینه ثبت‌نام نیازمند بازنگری و اصلاح است، اصلاحاتی که بتواند چرخه انتخابات را با کمترین هزینه چه از لحاظ سیاسی و چه از نظر اقتصادی به سرانجام برساند.
بسیاری از کشورها در دنیا انتخابات برگزار می‌کنند اما در همان نخستین مرحله که ثبت‌نام نامزدهای انتخاباتی است، شرایطی را برقرار کرده‌اند که گلوگاه ثبت‌نام تنگ می‌شود و نمی‌تواند به راحتی هر فرد و شخصی با هر ویژگی وارد این عرصه شود.
به عنوان مثال در آمریکا هر فرد از شهروندان آمریکایی نمی‌تواند نامزد انتخابات ریاست‌ جمهوری شود، نخست باید هزار دلار را برای دریافت فرم ثبت‌نام پرداخت کند آنگاه بتواند خود را وارد این عرصه کند، ضمن این که اکثر نامزدهای انتخابات ریاست‌ جمهوری آمریکا باید از کانال احزاب سیاسی این کشور وارد رقابت انتخاباتی شوند. البته در این عرصه، این فرصت بیشتر برای دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه مهیا است یا در کشورهای اروپایی هنگام برگزاری انتخابات، نامزدها باید مبلغ زیادی را به عنوان وثیقه به ستاد برگزاری انتخابات کشور بپردازند تا بتوانند ثبت‌نام کنند، این مبلغ با شرایط خاصی پس از پایان انتخابات به نامزدها پس داده می‌شود. مثلاً اگر نامزدها کمتر از ۳ درصد رأی بیاورند، پول وثیقه به آنها پس داده نمی‌شود به همین خاطر است که در چنین کشورهایی هر فردی اقدام به ثبت‌نام نمی‌کند. البته شرایط سخت دیگری هم وجود دارد.
اما در ایران چنین چیزی وجود ندارد و هر فردی می‌تواند در انتخابات ثبت‌نام کند و هیچ شرطی هم بر سر راه او وجود ندارد.
اتفاق نهضت ثبت‌نام، هم بار و هزینه اقتصادی دارد و هم هزینه سیاسی که البته هزینه سیاسی آن به خاطر شرایط جمهوری اسلامی ایران بیشتر است. چرا که ایران همیشه زیر ذره‌بین بوده و توجه همگان را به خود جلب کرده است.
فارغ از هزینه‌های اقتصادی، هزینه سیاسی ثبت‌نام گسترده نامزدها، از سوی رسانه‌های غربی و دشمنان جمهوری اسلامی با توجه خاصی روبرو می‌شود.
قطعاً از میان این ۱۲ هزار نفر نامزد انتخابات مجلس و یا از ۸۰۰ نفر ثبت‌نام کننده در انتخابات خبرگان، تعداد زیادی از آن واجد شرایط نیستند، فرض کنید همه این افراد واجد شرایط شناخته شوند، از میان این همه مشتاق، چگونه می‌توان انتخاب برتر را داشت؟
نداشتن شرایط نامزدی به عنوان نداشتن صلاحیت نیست، اگر این شرایط در همان زمان ثبت‌نام لحاظ شود و یا شرایط و قوانین ثبت‌نام به اطلاع عموم مردم رسانده شود، هیچگاه شاهد ثبت‌نام گسترده نخواهیم بود. این روند باعث می‌شود هر کسی با تطبیق دادن شرایط خود متوجه شود که واجد شرایط ثبت نام هست یا نه.
باید پذیرفت که سازمان انتخاباتی ما در زمینه ثبت‌نام نامزدها نقص دارد و باید برای رفع آن در دوره‌های آینده فکری کرد و شرایط را به گونه‌ای ایجاد کرد که شرایط خاص جای شرایط عام را بگیرد و از هزینه‌های بعدی ثبت‌نام گسترده در انتخابات بکاهد. حال با این اوصاف ثبت‌نام گسترده نامزدها یک فرصت تلقی می‌شود یا یک تهدید؟!

با کانال تلگرامی آخرین خبر همراه شوید telegram.me/akharinkhabar


ویدیو مرتبط :
سیاست ما ، سیاست ما عین دیانت ماست ، سیاست روز ، سیاست ما ، دنیای سیاست