علمی


2 دقیقه پیش

رزرو بلیط هواپیما مشهد

سفر به مشهد از آن دست سفرهایی‌ست که قرن‌ها از عمر محبوبیت‌اش می‌گذرد و زائران امام هشتم شیعیان، خود را به وسیله‌های مختلف به این شهر می‌رساندند. خوشبختانه ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...



رقص مرگ پرندگان در تورصیادان؛قصه پرغصه تالاب میانکاله


امسال هم با آغاز فصل مهاجرت پرندگان به فریدونکنار شاهد کشتار گسترده آنها به روش های مختلف وبی رحمانه هستیم که به یک تراژدی تبدیل شده است.
میانکاله و سرخرود به علت موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی که دارد هرساله میزبان میلیون ها قطعه پرنده از نقاط مختلف جهان است اما این سفره هفت رنگ برای این میهمانان دامی بیش نیست و با رقص مرگ این پرندگان را به سمت نابودی می کشاند.
تورهای هوایی به ارتفاع 24 متر در آسمان میانکاله در انتظار مهمانان هرساله این تالاب است اما تجربه سالها نشان داده میانکاله میزبان خوبی برای مهمانانش نیست، بلکه به دامگاه و قتلگاه آنها تبدیل شده است.
محمدعلی الله قلی کارشناس حیات وحش و عضو کمپین پرواز به خبرنگارعلمی ایرنا گفت: تخمین زده می شود سالانه حدود 4میلیون پرنده مهاجر وارد فریدونکنار می شود که دستکم یک و نیم میلیون قطعه از آنها با روش های مختلف مانند تور صید می شوند و حجم زیادی نیز با تفنگ شکار می شوند.
وی افزود: از 540 گونه پرنده در کل کشور حدود 300 گونه از آنها در مازندران هستند که حداقل 40 گونه از آنها در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت ( IUCN ) و طرح های حفاظت ملی و بین المللی قرار دارند، به عنوان مثال گونه هایی از پرنده در میان آنها هستند که حدود 40 سال است تحت پوشش طرح حفاظت قرار دارند که در شمال کشور به راحتی شکار می شوند این مساله قطعا موجب تغییر دیدگاه جهانی نسبت به کشور ما می شود.
وی اظهار کرد: درآمد ناشی از این کار به حدی زیاد است که به سختی می توان شکار را کنترل و مهار کرد به عنوان مثال یک فرد در یک شب حدود 10 میلیون و 700 هزار تومان معامله می کند، این درآمدی است که به راحتی قابل چشم پوشی نیست.
این فعال محیط زیست افزود: قیمت یک غاز وحشی حدود 200 هزار تومان است بنابراین یک تجارت پرسود محسوب می شود، هفته گذشته به علت شرایط جوی و بی قراری پرندگان از جمله غازها در بدو ورود به میانکاله در دو روز حدود 3 هزار غاز خاکستری صید شد که در آن زمان قیمت آن تا 60 هزار تومان کاهش یافت.
وی اظهار کرد: زمانی که پرندگان وارد میانکاله می شوند در ساعات اولیه به طور طبیعی دچار بی قراری می شوند و به طور مداوم در هوا پرواز می کنند در این زمان صیادان از فرصت استفاده کرده و با تولید صدا و یا کمک گرفتن از غازهای تربیت شده پرندگان را فریب می دهند و آنها ارتفاع خود را کاهش می دهند که در این صورت در تورهای هوایی صیادان گرفتار می شوند.
وی تاکید کرد: این تورها به ارتفاع 24 متر و به طول 60 تا 70 متر است که در کمتر ازنیم ساعت برپا و به قتلگاه پرندگان تبدیل می شوند این در حالی است که این تورها یک کالای ممنوع است اما به راحتی در مغازه های فریدونکنار دیده می شود.نکته جالب اینجاست که تورهایی که برای صید غاز استفاده می شود برای صید اردک کاربرد ندارد و بالعکس نیز صدق می کند اما از هر نوع در بازار یافت می شود.
این فعال محیط زیست گفت: موسسه بین المللی حیات پرندگان در سال 2003 تخمین زده بود که در آن سال در مدت دو فصل پاییز و زمستان شکار پرندگان به 700 هزار قطعه رسید اما امروزه در این مدت بالای یک میلیون قطعه شکار و صید می شود.
وی تاکید کرد: با این روند قطعا 4 تا 5 سال آینده دیگر پرنده ای باقی نخواهد ماند و علاوه بر آن دیدگاه جهانی نیز نسبت به کشور ما در این زمینه تغییر می کند زیرا پرندگانی از کشورهای اروپایی، اسکاندیناوی، شرق تا غرب سیبری، هند و چین وارد میانکاله میشوند که بسیاری از آنها حفاظت شده هستند چون به پایشان حلقه بسته شده است.
چندی پیش سرهنگ حمید رضا خیلدار فرمانده یگان حفاظت محیط زیست به خبرنگار علمی ایرنا گفته بود، برخورد با متخلفان شکار و صید غیر مجاز پرنده به ویژه پرندگان مهاجر در فریدونکنار از 28 آبان با همکاری نیروی انتظامی استان مازندران و یگان حفاظت محیط زیست آغاز می شود.
این در حالی است که بنا به گفته الله قلی هیچ اقدام محسوسی دیده نمی شود و صیادان و شکارچیان به راحتی پرندگان را در دسته های بزرگ به دام می اندازند.
وی گفت: البته جای امیدواری است که سازمان محیط زیست قبول کرده که باید با این روند مقابله کند اما برای این کار نیازمند همکاری و مساعدت مسولان استانی است که به نظر می رسد همکاری لازم را ندارند.
وی تاکید کرد: با توجه به پول هنگفتی که در این کار جابجا می شود قطعا یک شبه امکان مقابله با آن وجود ندارد بر این اساس پیشنهاد داده شد که به صورت بخشی و از جاهای حساس اقدام انجام شود زیرا در غیر اینصورت با شکست مواجه می شود.
این فعال محیط زیست گفت: در فریدونکنار هم سالها است که قانونی اعمال نشده و به حال خود رها شده است بنابراین تنها راه مقابله با این کشتار بخشی عمل کردن است.
به گفته وی پرندگان صید شده از تالاب گمیشان، آلاگل ، آلما گل و آجی گل نیز به بازار پرندگان میانکاله آورده می شوند بنابراین حجم زیادی پرنده با مبلغ هنگفتی جابجا می شود که مقابله با آن نیازمند همکاری تمام دستگاه های استانی است زیرا سازمان محیط زیست با نیروی اندکی که دارد به تنهایی قادر به انجام این کار نیست.
وی با اشاره به اینکه حجم زیادی از این پرندگان حرام گوشت هستند اما به راحتی خرید و فروش می شوند افزود: سازمان محیط زیست قانونی گذاشته است مبنی بر اینکه خرید و فروش پرنده زنده ممنوع است اما زمانی که آن پرنده کشته می شود به راحتی خرید و فروش می شود بنابراین این گونه قوانین نیازمند بازنگری است.
همچنین سرهنگ حمید رضا خیلدار فرمانده یگان حفاظت محیط زیست به خبرنگار علمی ایرنا گفت: طرح مقابله با متخلفان در فریدونکنار همچنان ادامه دارد، در مدت دو روز گذشته 22 قطعه سلاح توقیف و 22 متخلف دستگیر شدند.
وی با بیان اینکه گشت نیروها در میانکاله و سرخرود همچنان ادامه دارد افزود: یک برنامه 5 ساله برای ساماندهی پرندگان مهاجر در میانکاله توسط سازمان حفاظت محیط زیست طراحی شده که فاز اول آن مقابله و جمع آوری تورهای هوایی است.
وی ادامه داد: مقابله با تورهای هوایی نیازمند تصویب شورای تامین شهرستان است که فرماندار شهرستان فریدونکنار ریاست آنرا بر عهده دارد اما بنا به دلیلی هنوز تصویب نشده است بنابراین دست و پای سازمان محیط زیست برای مقابله و جمع آوری با تورهای هوایی بسته است.
سرهنگ خیلدار افزود: اما به طور کلی همکاری نیروهای انتظامی و سایر مسوولان استانی برای مقابله با شکار غیر مجاز و گشت زنی در مناطق تا حدودی خوب است اما کافی نیست.
وی تاکید کرد: سازمان محیط زیست با متخلفان در سراسر کشور جدی برخورد می کند اما مساله میانکاله موضوعی کاملا متفاوت است زیرا زمانی که وارد عمل می شویم زن ها و بچه ها وارد عرصه می شوند که اگر بخواهیم ادامه دهیم به زد و خورد می انجامد بنابراین جنس مقابله با تخلف در این منطقه متفاوت است.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بنابراین مسوولان استانی به ویژه فرماندار شهرستان فریدونکنار که ریاست شورای تامین را بر عهده دارد باید گام به گام پیش روند.
وی با اشاره به کمبود نیرو در سازمان محیط زیست گفت: حدود 17 میلیون هکتار از اراضی کشور تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست است که این میزان وسعت با دو هزار و 700 محیط بان اداره می شود، در میانکاله با آن وسعت اگر 20 نیرو هم گذاشته شود جواب نمی دهد چون کشاورزان در زمین های شخصی خود اقدام به ایجاد تالاب های مصنوعی و شکار پرنده می کنند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: بنابراین مقابله با این وضعیت نیازمند حضور پررنگ و تلاش مسوولان استانی است.

*** میانکاله
میانکاله شبه جزیره ای است در منتهی الیه جنوب شرقی دریای خزر، در دوازده کیلومتریِ شمالِ شهر بهشهر واقع در استان مازندران، مساحت آن بیش از 608 هزار هکتار و ارتفاع آن بینِ ۱۵ تا ۲۸متر کمتر از سطحِ دریای آزاد است.
میانکاله از سال ۱۳۴۸ به عنوان ' منطقه حفاظت شده' تعیین شد و اکنون با عناوین پناهگاه حیات وحش، تالاب بین المللی و ذخیره گاه طبیعی زیست کره تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد.
علمی 9014**1440

انتهای پیام /*


ویدیو مرتبط :
بخش دوم-حضور در تالاب میانکاله برنامه اصل 50