سایر


2 دقیقه پیش

جمهوری آذربایجان با گرجستان و ترکیه مانور مشترک نظامی برگزار می کند

ایرنا/ جمهوری آذربایجان روز یکشنبه قبل از آغاز مذاکرات وین با حضور نمایندگان منطقه قره باغ کوهستانی، اعلان کرد که قصد دارد تمرین های نظامی با مشارکت گرجستان و ترکیه برگزار ...
2 دقیقه پیش

ژنرال فراری سوری از رژیم صهیونیستی درخواست کمک کرد

العالم/ ژنرال سابق و فراری ارتش سوریه که به صف مخالفان بشار اسد پیوسته، از رژیم صهیونیستی خواست که در مقابله با رییس جمهوری سوریه، مخالفان مسلح (تروریست ها)را یاری کند!.به ...



رهروان ولایت؛ فراکسیونی با جمع اضداد و نقش کلیدی لاریجانی


به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، امام خمینی(ره) و معمار کبیر انقلاب اسلامی مجلس را 'عصاره فضایل ملت و آن را در راس امور' دانسته اند و رهبر معظم انقلاب نیز وجود گرایش های مختلف در کشور را باعث رشد و پیشرفت انقلاب و نظام می دانند.
این گرایش ها در مقاطع مختلف و با توجه به فضای سیاسی غالب بر زمان انتخابات، باعث تشکیل مجالسی متاثر از جامعه و فضای سیاسی می شوند و به اصطلاح، اکثریت نگاه سیاسی آن مجلس را تشکیل می دهند.
مجلس نهم نیز از این قاعده مستثنی نبود و با توجه به این که در آخرین سال دولت دهم که به نوعی برآمده از حمایت اصولگرایان بود، اکثریتی اصولگرا یافت و دولت یازدهم با گرایشی اعتدلگرایانه به پیروزی رسید و به این گونه، جامعه شاهد دست به دست شدن قدرت اجرایی کشور بین گرایش های مختلف سیاسی درون نظام بوده و هست.
بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز تنفیذ حکم ریاست جمهوری یازدهم نیز گواه بر این ادعاست که فرمودند: 'اینکه در نظام مقدس جمهوری اسلامی، قدرت اجرایی، با متانت، با آرامش، با صفا و صمیمیت، بین خدمتگزاران نظام دست به دست می شود، یک پدیده بسیار ارزشمند و مهمی است؛ این پدیده ناشی است از مردم سالاری اسلامی، که امام بزرگوار ما با درایت خود، با حکمت خود، آن را اساس کار نظام جمهوری اسلامی قرار دادند. کار دست مردم است، انتخاب در اختیار مردم است، و محور و مدار کارها هم اسلام عزیز است؛ مردم سالاری اسلامی.'
تغییر دولتی که همسو با برخی گرایش های سیاسی مجلس بود به دولتی با مشی اعتدال و تقسیم پست های اجرایی بین اعتدالیون دو جناح مهم سیاسی، باعث شد تا بصورت ناگهانی و انفجاری برخی از نمایندگان حامی دولت قبل به تذکر، اخطار و استیضاح روی آوردند و حتی با تهدید به دفن در سیمان یکی از مقامات دولت یازدهم تلاش کردند تا مانعی بر سر راه دولت تدبیر و امید حتی به صورت مقطعی ایجاد کنند.
اختلاف دیدگاه ها در شرایط عادی قابل اعتنا نیست اما در بزنگاه های مهم و ملی باعث تاثیر در مهمترین تصمیم گیری ها خواهد شد که نمونه های آن را در موافقت و مخالفت در پذیرش قطعنامه 598 سازمان ملل و پایان جنگ تحمیلی و همچنین برجام شاهد بوده ایم.
با این تفاسیر، نظرات و سلایق مختلف سیاسی در مجلس شورای اسلامی را می توان به اصولگرایان معتدل، اصولگرایان تندرو متمایل و یا عضو جبهه پایداری، مستقلین و اصلاح طلبان تقسیم کرد که در این مجال برای آشنایی بیشتر با فضای سیاسی مجلس به معرفی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت از زبان نمایندگان عضو این فراکسیون می پردازیم.

**فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت بزرگترین فراکسیون مجلس
این فراکسیون، فراکسیون اکثریت مجلس است که با حدود 180 تا 200 عضو تشکیل شده و ریاست آن را کاظم جلالی نماینده مردم شاهرود و رئیس مرکز پژوهش های مجلس برعهده دارد.
حسین سبحانی نیا نماینده مردم نیشابور و بهروز نعمتی نماینده مردم اسدآباد نیز به عنوان نواب رئیس این فراکسیون محسوب می شوند.
از اعضای شاخص این فراکسیون می توان به محمدرضا باهنر رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری و نایب رئیس دوم مجلس، علی مطهری نماینده مردم تهران و فرزند شهید مطهری، علاء الدین بروجردی نماینده مردم بروجرد و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، سید محمد حسن ابوترابی فرد نایب رئیس اول مجلس و غلامرضا تاجگردون نماینده اصلاح طلب گچساران و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات اشاره کرد.
البته این فراکسیون به دنبال ایجاد حزبی با حضور نمایندگان حامی خود در خارج از مجلس است و در روزهای اخیر خبرهایی درباره تشکیل آن و در آستانه انتخابات مجلس به گوش می رسد.
در این فراکسیون برخلاف فراکسیون دیگر مجلس که اعضایی با دیدگاه جبهه پایداری دارند و نظرات آنها بسیار بهم نزدیک است، افرادی با گرایش های اصلاح طلب، اصولگرا و معتدل حضور دارند که همین مواضع باعث تشتت آرا و منسجم عمل نکردن اعضای آن در مسایل بسیار مهم و اساسی شده که از آن جمله می توان به عدم ابقای رضا فرجی دانا به عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت یازدهم یا عدم رای به محمد علی نجفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در ابتدای تشکیل دولت یازدهم با اختلاف یک رای اشاره کرد.
عباسعلی منصوری آرانی نماینده مردم کاشان در گفت وگو با ایرنا درباره رهروان ولایت می گوید: گروهی از نمایندگان هستند که تشکیلاتی را برای چگونگی پیشبرد روند مجلس ایجاد کرده اند، در واقع در حال حاضر و در فضای بیرونی مجلس شاهد فعالیتی از رهروان ولایت نیستیم و این موضوعی کاملا داخلی و مربوط به موضع گیری ها در درون صحن مجلس بوده و یا درباره ارتباطاتی است که باید با دولت داشته باشیم.
وی معتقد است فراکسیون رهروان ولایت یک تشکل درون مجلسی است که صرفا روابط صحن مانند انتخاب هیات رئیسه و ارتباط اعضای خود با دولت را تنظیم می کند. البته این از وظایف ذاتی یک فراکسیون است که درباره موضوعات مختلف موضع گیری داشته باشد.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده مردم رشت در مجلس نیز درباره عملکرد فراکسیون رهروان ولایت در سال های پس از تشکیل مجلس نهم اظهار داشت: برای بررسی این موضوع باید به دو جنبه این مطلب نگریست، یکی عملکردی که بوده و دیگری عملکردی که باید باشد. باید فعالیت این فراکسیون را در دو دوره به عنوان منتقد دولت دهم و یا همراه دولت یازدهم بررسی کرد.
همچنین حسین سبحانی نیا نماینده مردم نیشابور در مجلس و نایب رئیس این فراکسیون معتقد است فراکسیون رهروان در مقایسه با دیگر فراکسیون های مجلس عملکرد بهتری داشته و این فراکسیون، فراکسیونی فعال و تاثیرگذار محسوب شده که بطور متوسط هر هفته یک جلسه با شورای مرکزی و تعدادی از اعضای فراکسیون برگزار می کند.

**همراهی برای تصویب برجام نقطه درخشان کارنامه رهروان ولایت
با این وجود، به نظر می رسد هر کار تشکیلاتی به دلیل فقدان احزاب قوی در کشور، دارای نقاط منفی و مثبتی است که فراکسیون رهروان ولایت نیز در طول فعالیت خود نقاط ضعف و قوتی داشته است.
از نظر منصوری آرانی نقطه قوت رهروان در سه سال گذشته نقش کلیدی این فراکسیون در بررسی برجام است، زیرا کار فوق العاده ای انجام شد که در راستای منافع ملی رقم خورد و می توان گفت، کمک بسیار بزرگی به دولت یازدهم کرد و از این باب می تواند تمام ضعف های دیگر را بپوشاند.
کمال الدین پیرموذن که خود را یک اصلاح طلب معرفی می کند و در فراکسیون اصولگرایی رهروان ولایت جای گرفته است نیز می گوید: کارنامه فراکسیون رهروان ولایت که فراکسیونی سیاسی است و در آن نمایندگان اصلاح طلب و اصولگرا و معتدلین جمع شده اند، کارنامه ای نسبتا مطلوب و درخشانی است.
وی ادامه می دهد: در موضوع تشکیل کمیسیون ویژه بررسی برجام، اول به فراکسیون رقیب بها داده شد و ترکیب کمیسیون برجام امیدوار کننده نبود، ولی با همت نمایندگان فراکسیون رهروان، از برجام جانانه دفاع شد و برجام به فرجام رسید.
نماینده مردم اردبیل در مجلس تصریح کرد: در سایر مسایل هم فراکسیون رهروان کارنامه نسبتا رضایت بخشی دارد، به ویژه در دفاع از برخی وزرا در زمان اعطای کارت زرد یا استیضاح، بخصوص استیضاح های علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی و حمایت از محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه در موضوع مذاکرات هسته ای، انسجام خوبی وجود داشت.
پیرموذن ادامه داد: اما درباره حرکت در مسایل اقتصادی و کمک به روند رشد توسعه در شهرستان ها و انتخاب هیات رئیسه مجلس طی سال های گذشته که فراکسیون اصولگرایان توانستند جایگاهی در آن پیدا کنند، جای نقد وجود دارد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: درباره به چالش کشیدن رئیس صداوسیما که باید یار دولت بوده نه بار خاطر، تمامی اعضا درباره دفاع از برجام کارنامه ای درخشان دارند و آنها خواستند که رسانه ملی واقعا رسانه ای برآمده از خواست دولت و ملت باشد نه رسانه مخالفان.

**توجه به کمیت باعث ضربه به فراکسیون رهروان شده است
در عین حال اعضای این فراکسیون انتقاداتی هم به خود وارد می کنند که از آن جمله مقطعی بودن آن است که منصوری آرانی در این باره گفت: رهروان ولایت هم مانند بسیاری از تشکل های درونی کشور دارای نقاط قوت و ضعفی است و اما به دلیل اینکه تشکل های سیاسی، مقطعی هستند و روندی را که به عنوان یک حزب در کشور شاهد هستیم، ندارند، دچار مشکل شده اند.
جعفرزاده ایمن آبادی نیز وجود فراکسیون رهروان را بی فایده نمی داند، اما می گوید: خواسته هایی که برای آن طراحی کرده بودیم، اتفاق نیفتاد و در برخی موارد نتوانستیم ایفای نقش داشته باشیم، برخی از مشکلات را حل کنیم و بصورت قدرتمند وارد موضوعات مهم شویم که این بدلیل عدم انسجام کامل و وجود تفکرهای مختلف در این فراکسیون است.
وی ادامه می دهد: متاسفانه رهروان به کمیت بیشتر از کیفیت بها داد و همین موضوع باعث ضربه به این فراکسیون شد، حتی با اینکه اکثریت مجلس را داشت اما نتوانست آرا را به نفع خود در برخی از موارد مانند رای اعتماد و تصویب لوایح بخصوص لایحه شفاف سازی هزینه های انتخاباتی جذب کند.
جعفرزاده تصریح کرد: البته فقط کسانی برای رهروان مشکل ایجاد می کنند که بیشتر متمایل به فراکسیون اصولگرایان هستند و در موارد خاص رهروان را جا می گذارند.
سبحانی نیا در پاسخ به این انتقاد می گوید: فراکسیون جدای از نگرش های سیاسی کلی در مجموعه مجلس شکل گرفت و چون مجموعه ای از نمایندگان برای تشکیل فراکسیون اقدام کردند، افراد زیادی نیز در آن جمع شدند، البته ممکن است اختلاف نظرهای جزیی وجود داشته باشد ولی در حرکت کلی، این افراد همراه و هماهنگ بوده اند.
وی خاطر نشان کرد: به نظرم مجموعه هایی که با فراکسیون همراه بودند، بطور کلی و در صحن مجلس نیز تاثیرگذار عمل کردند و ممکن است از جریانات مختلف اصولگرایان، معتدلین و اصلاح طلبان در این مجموعه حضور داشته باشند که البته تجمیع اضداد بسیار مبارک است.

**حضور اصلاح طلبان در فراکسیون رهروان برای پیشبرد اهداف
کمال الدین پیرموذن حضور اصلاح طلبان در فراکسیون رهروان را نوعی وسیله برای رسیدن به اهداف خود توصیف می کند و اظهار داشت: اصلاح طلبان مجلس نهم در ابتدای حضور در مجلس به این نتیجه رسیدند که باید وارد این فراکسیون شوند چون خمیر مایه و منش لاریجانی اعتدال است و اصول را رعایت می کند و اگر وارد این فراکسیون نمی شدیم نمی توانستیم به دلیل محدودیت اعضا در مجلس تاثیرگذاری داشته باشیم.
وی گفت: یکی از کارهایی خوبی که اصلاح طلبان مجلس و در قالب فراکسیون رهروان ولایت انجام دادند، تلاش برای ریاست غلامرضا تاجگردون نماینده اصلاح طلب گچساران بر کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات بود.
این نماینده اصلاح طلب ادامه داد: بصورت فردی با تشکل صدای ملت بودیم و سعی کردیم با صریح گویی، سمت وسوی حرکت فراکسیون رهروان را به سمت اعتدال و اصلاحات سوق دهیم، البته اصلاح طلبان فقط توانستند نطق هایی در حمایت از مبانی فکری اصلاح طلبی داشته و برعدم توهین به چهره های اصلاح طلب بصورت غیرتشکیلاتی تاکید کنند اما در مسایل کلان مانند حمایت از دولت را اصلاح طلبان برای اولین بار در فراکسیون رهروان فریاد زدند و خواسته خود را پیگیری کردند.

**فراکسیون رهروان از ابتدا با دولت دهم زاویه داشت
جعفرزاده درعین حال درباره دوره اول فعالیت فراکسیون رهروان ولایت که همزمان با دولت دهم بود نیز یادآور شد: فراکسیون در آن زمان چون اجماعی ضد دولت دهم وجود داشت، توانست به خوبی عمل کند اما پس از انتخابات سال 92، چون شاکله فراکسیون اصولگرایان از اعضای جبهه پایداری بود و آنها شکست خورده انتخابات و منسجم بودند، رهروان نتوانست در برابر آنها به خوبی عمل کند.
منصوری آرانی نیز در این زمینه می گوید: رفتارهای فراکسیون رهروان در دو دوره مختلف دولت دهم و یازدهم کاملا متفاوت است و نباید فراموش کرد که در مجلس، هم بحث ها شخصی است که هر نماینده با وزیر و دولت های مختلف دارد و هم بحث جمعی، و جمیع نظرات اعضای فراکسیون رهروان ولایت با دولت احمدی نژاد بسیار فاصله داشت.
وی با بیان اینکه روابط فراکسیون رهروان با دولت روحانی تفاوت ماهوی با روابطش با دولت احمدی نژاد دارد، اظهار داشت: البته دولت یازدهم برآمده از فراکسیون رهروان نیست که انتظار داشته باشیم ایده ها با هم منطبق باشد، اما در رای دادن به وزرای دولت و حمایت از آنها نشان داد که به روحانی نسبت به احمدی نژاد نزدیک تر است.
پیرموذن هم درباره عملکرد یک سال اول فراکسیون رهروان ولایت گفت: همه ما در زمان دولت دهم مخالف تندروی ها و بی تدبیری های رئیس دولت بودیم تا جایی که استیضاح وی را به دلیل کاهش قیمت ریال در برابر ارزهای خارجی کلید زدیم که با مخالفت نظام آن را کنار گذاشتیم و حتی ممکن بود که در آن یکشنبه سیاه با احمدی نژاد درگیری فیزیکی پیدا کنیم.
سبحانی نیا نیز در این زمینه اظهار داشت: در آن زمان فراکسیون انتقادات تندی نسبت به احمدی نژاد بخصوص زمانی که موضوع خانه نشینی و تمرد وی از دستورات رهبرمعظم انقلاب رسانه ای شد، داشت حتی به شکلی که در مقابل وی قرار گرفت.
عضو هیات رئیسه فراکسیون رهروان ولایت تصریح کرد: در آن زمان تعدادی از دوستان ما در فراکسیون رهروان با احمدی نژاد رابطه ای نزدیک داشتند، اما قالب فراکسیون منتقد رئیس دولت و برخی سیاست هایی بودند که اتخاذ می شد و این موضع فراکسیون ثبت، ضبط و مشخص است.

**موضع گیری رهروان نشات گرفته از افکار لاریجانی است
منصوری آرانی در عین حال خط مشی و موضع گیری های فراکسیون را نشات گرفته از افکار لاریجانی می داند و اظهار داشت: بدیهی است که نگاه لاریجانی تاثیر بسزایی در رفتار فراکسیون رهروان دارد و فراکسیون نقطه نظرات وی را به عنوان لیدر و محور پذیرفته است.
جعفرزاده نیز با تاکید براینکه لاریجانی توانسته خدمات بزرگی به کشور کند، می گوید: هدایت مجموعه فراکسیون رهروان ولایت توسط لاریجانی به خوبی انجام شده حتی به شکلی که اعضا تا پیش از حضور لاریجانی در جلسات رسمی و غیررسمی چندین نوع حرف می زنند اما پس از حضور وی و با صحبت هایش تمامی رشته ها پنبه می شود و همانگونه که می خواهد اتفاق می افتد.
عضو هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت نیز تاکید می کند که نقش لاریجانی در این فراکسیون بسیار کلیدی و موثر بوده و وجود وی به عنوان محور تجمع و سامان گرفتن فراکسیون تاثیر بسزایی داشته است.
به نظر می رسد لاریجانی توانسته اضداد و آرای متفاوت از اصولگرایان، اعتدالیون و اصلاح طلبان را دور یک میز جمع کند و دلیل تشکیل فراکسیون رهروان ولایت هم وجود چنین فردی در بالاترین مسند قوه مقننه است، حضوری که نشان دهنده قدرت صاحب آن برای جمع کردن تمامی این افکار و اندیشه ها در زیر سایه یک فراکسیون است.
گزارش از حمید شهریاری
سیام**9103**1429

انتهای پیام /*


ویدیو مرتبط :
رهروان ولایت