سلامت


2 دقیقه پیش

لیپوماتیک

لیپوماتیک به عنوان یک روش مناسب برای لاغری موضعی شکم، پهلو، ران و اطراف ران ، ناحیه پشت، غبغب و بازو شناخته می شود ، لیپوماتیک در واقع یک دستگاه قدرتمند و هوشمند است که ...
2 دقیقه پیش

با شجاعت پایان همکاری منفعلانه نظام پزشکی با وزارت بهداشت را اعلام کنید

سلامت نیوز:رییس نظام پزشکی‌ مازندران با ارسال نامه ای به علیرضا زالی رئیس کل نظام پزشکی طرح تحول سلامت را همانند طرح مسکن مهر و پرداخت یارانه عمومی دانست و با تاکید بر ...



رنگ رخساره خبر می‌دهد از درد درون!


مجله سیب سبز - رزیتا اشتری: تا به حال به این موضوع دقت كرده‌اید كه بعضی وقت‌ها پوست با تغییرات ظاهری كه نشان می‌دهد، می‌خواهد پیامی را به ما برساند كه ما از آن بی‌خبر یا در اكثر مواقع بی‌توجه هستیم؟! نقطه‌های تیره‌رنگ یا تغییر رنگ پوست روی بدن ما  یا حتی بعضی جوش‌های مشکوک ممكن است به‌دلیل تغییراتی باشد كه درون ما اتفاق افتاده است.

از قرص‌های ناباروری گرفته تا حساسیت‌های غذایی و برآمدگی‌های روی پوست همه و همه سعی دارند ما را از وجود برخی مشكلات باخبركنند، اما در این مطلب ما با چند مورد آشنا می‌شویم كه روی پوست ما تاثیرات منفی می‌گذارند؛ به‌عنوان مثال خواهیم فهمید علت به‌وجود آمدن برخی توده‌هایپوستی، جوش ها و حتی بروز مجدد برخی ضایعات پوستی که قبلا فروکش کرده اند اما حالا دوباره برگشته اند، چیست؟!

وقتی پوست سخن می‌گویدداروهای هورمونی ‌مصرف می‌كنید؟

یكی از مهم‌ترین دسته‌های دارویی داروهای هورمونی است. این داروها قادرند عادت ماهانه نامنظم را تنظیم كنند؛ حتی در برخی اوقات برای جلوگیری از بروز آكنه یا پیشگیری از برخی سرطان‌ها مصرف این داروها توسط پزشك تجویز می‌شود. به هر حال داروهای ضدبارداری یا همان داروهای هورمونی ممكن است باعث بروز ملاسما در فرد مصرف‌كننده شوند.

ملاسما به لكه‌های تیره قهوه‌ای یا خاكستری‌رنگ گفته می‌شود كه بیشتر شبیه خال‌های ریز قهوه‌ای رنگ هستند. اما چرا ملاسما به‌وجود می‌آید؟ داروهای هورمونی باعث افزایش ملانین رنگدانه‌های تیره پوست می‌شوند. البته غیر از داروهای هورمونی عوامل دیگری هم ممكن است باعث بروز چنین عارضه پوستی شوند، ازجمله اشعه ماوراءبنفش خورشید، مصرف برخی داروهای اعصاب، كیست‌های متعدد تخمدان‌، اختلال تیروئیدی (كم‌كاری تیروئید و پركاری تیروئید) و...  حتی عوامل ارثی و خانوادگی هم در بروز این خال‌های قهوه‌ای‌رنگ دخیل هستند.

متاسفانه هر دو هورمون موثر ‌یعنی استروژن و پروژسترون در بروز این مشكل مرتبط هستند كه باعث به‌وجود آمدن ملاسمای پوستی می‌شوند، اما بهتر است بدانید تا زمانی كه فرد از داروهای هورمونی استفاده می‌كند، این لكه‌های پوستی باقی خواهند ماند و احتمال دارد چندین سال طول بكشد تا آنها به‌طور كامل از بین بروند. اما درمورد راه‌های درمان باید با پزشك متخصص مشورت شود، زیرا ابتدا باید عامل اصلی به‌وجود آمدن این لكه‌ها مشخص شده سپس طبق آن، درمان درست به‌کارگرفته شود. اما به‌طور كلی می‌توان با كمك درمان‌های دارویی ازجمله مصرف داروهای موضعی یا با استفاده از روش‌های لایه‌برداری و لیزردرمانی این ضایعات پوستی را درمان كرد.

باردار هستید؟

بارداری دورانی است كه خانم‌ها در آن دچار تغییرات هورمونی می‌شوند. این تغییرات هورمونی روی پوست‌شان هم تاثیر می‌گذارد كه معروف به ماسك بارداری یا همان ملاسمای دوران بارداری است. خیلی از زنان باردار با مشاهده خال‌های قهوه‌ای‌رنگ دچار ترس و استرس می‌شوند. در‌صورتی كه این تغییرات در دوران بارداری شایع است، اما نگران نباشید چراكه بعد از زایمان این زایده‌های پوستی از‌بین خواهند رفت.

ملاسما بیشتر در ناحیه گردن، بازوها و كشاله ران بروز پیدا می‌كند. یكی دیگر از تغییرات پوستی در دوران بارداری بروز نقطه‌های قرمز‌رنگ در بعضی قسمت‌های بدن است، اما بازهم جای نگرانی نیست؛ چرا‌كه در این دوران گردش خون در طول بارداری افزایش پیدا می‌كند كه می‌تواند باعث شكل‌گیری عروق ریز زیرپوست شود.

در دوران بارداری توصیه می‌شود تا جایی كه امكان دارد مادران باردار از مصرف دارو خودداری كنند، اما درمان‌های دارویی ایمنی وجود دارد كه با استفاده از آنها می‌توان مشكل آكنه را درمان كرد. این داروها حاوی اسیدهای میوه و آلرژیك اسید است. با این حال توصیه می‌شود تا بعد از زایمان مادر صبر كند و از دارویی استفاده نكند؛ اگر بعد از زایمان این تغییرات پوستی ناشی از بارداری از بین نرفتند آن زمان برای درمان اصلی اقدام كند.

كمبود ویتامین دارید؟

 كمبود ویتامین عوارض زیادی برای اعضای بدن به‌خصوص پوست و مو به‌همراه دارد كه اصلی‌ترین آن خشكی پوست است كه باعث پر‌رنگ شدن فولیكول‌های مو روی پوست می‌شود  كه به‌صورت نقاط تیره و سخت به‌نظر می‌رسد. یكی دیگر از عوارض كمبود ویتامین در بدن تیره شدن پوست اطراف چشم است. ویتامین‌های‌A‌،‌B،‌‌C و روی (زینك) برای حفظ سلامت و ظاهر پوست لازم و ضروری هستند، اما نكته مهم این است كه دستگاه گوارش و كبد باید سالم باشند زیرا در غیر این صورت باعث می‌شود بدن به‌درستی این ویتامین‌ها را جذب نكند.

وقتی پوست سخن می‌گویددوست دارید پوست‌تان تیره یا برنزه باشد؟

لكه‌های پوستی و ‌كك و مک یکی از عوارض حمام آفتاب است . این عارضه بر اثر سه تابش مختلف نور خورشید یعنی UVB، UVA و مادون قرمز به‌وجود می‌آید. تا اینجای مطلب را همه افراد به آن آگاه هستند اما نكته دیگری كه باید غیر از كك و مك و چین و چروك‌ها ذكر كنیم، افزایش رنگدانه‌های پوست و فعالیت بیشتر ملانویست‌هاست. آفتاب اگر به‌صورت مستقیم و بدون محافظ به پوست تابیده شود علاوه بر مشكلات نام‌برده باعث بروز لكه‌های روشن به‌نام هایپوملانوزیست می‌شود.

اگر لكه‌ای سفید روی پوست ایجاد شود آسیب پوست در این مواقع خیلی بیشتر از زمان‌هایی است كه لكه‌های تیره به‌وجود می‌آیند، چرا‌كه رنگدانه‌های سفید پوست از‌بین می‌روند، ‌اما اگر سلول‌های ملانویست‌ها آسیب ببینند و فولیكول‌های مو را تحت‌تاثیر قرار دهند، ممكن است پوست‌های مرده وپروتئین‌های آسیب‌دیده باعث به‌وجود آمدن جوش‌های برجسته و سرسیاه یا سفید روی پوست شوند.

اما خطرناك‌ترین عارضه‌، سرطان پوست است. برای همین توصیه می‌شود افراد به‌خصوص كسانی كه پوست سفیدی دارند درمعرض مستقیم آفتاب قرار نگیرند. همچنین علاوه بر استفاده از ضدآفتاب، از مرطوب‌كننده‌ها استفاده كنند، رژیم غذایی سالم داشته باشند و ورزش انجام دهند.   درد دارید و داروی مسكن استفاده می‌كنید؟

ایبوپروفن یكی از داروهای پرمصرفی است كه در درمان درد، تب و التهاب بسیار موثر است. اما استفاده مداوم از آن باعث به‌وجود آمدن كهیر، راش (زایده‌های پوستی قرمزرنگ) و آلرژی‌های مختلف پوستی مثل حساسیت به نور و...  می‌شود. همچنین داروهای دیگری مثل آنتی‌مالاریاها، ضدصرع، داروهای ضد‌جنون و... می‌توانند در شكل‌گیری رنگدانه‌های پوستی اختلالاتی ایجاد كنند. البته این اختلالات بی‌ضرر هستند و بعد از قطع مصرف دارو ازبین خواهند رفت. برای همین اگر درمورد مصرف دارویی نگران هستید كه برای‌تان عوارض پوستی ایجاد نكند، توصیه می‌شود قبل از مصرف با پزشك متخصص خود در این زمینه مشورت داشته باشید.

بعد از تماس با این مواد دست‌های خود را بشویید!

بعضی مواد یا گیاهان هستند كه مواد خاصی ازجمله ماده شیمیایی فروكومارین دارند. پوست فرد اگر با این مواد برخورد كند و بعد از آن درمعرض نور آفتاب قرار گیرد ممكن است باعث واكنش پوستی و التهاب به‌عنوان فیتوماتیس هایپرپیگمانتشین شود. البته این مشكل بیشتر روی پوست‌های آسیب‌دیده اتفاق می‌افتد. علائم این حساسیت به این صورت است كه پوست به رنگ قهوه‌ای تغییر می‌كند و فرد حس آفتاب سوختگی دارد. كرفس، هویج وحشی، جعفری و مركبات ازجمله لیمو و برگ درخت انجیر شامل این ماده شیمیایی یعنی فروكومارین هستند. برای جلوگیری از بروز این آسیب‌ها بهتر است دست‌ها و پاهای خود را بعد از تماس با این گیاهان و میوه‌ها بشویید.

متخصصان پوست و مو چه می‌گویند؟

دكتر مسعود داوودی، متخصص پوست و مو و عضو هیات علمی دانشگاه بقیه‌الله این  نكات را تایید می‌كند. همچنین در ادامه به چند مورد دیگر كه به پوست آسیب جدی می‌رسانند، اشاره می‌كند.

در معرض دود هستید؟

اگر توجه كرده باشید افرادی كه سیگار را ترك می‌كنند، بعد از مدتی می‌گویند پوست‌شان شفاف‌تر و جوان‌تر از دورانی شده كه از دخانیات استفاده می‌كرده‌اند. با این حال علاوه بر اینكه سیگار روی قسمت‌های مختلف بدن ازجمله، قلب، ریه، مغز و... تاثیر می‌گذارد روی پوست هم تاثیرات منفی باقی می‌گذارد. نیکوتین موجود در سیگار باعث باریک شدن رگ‌های خونی شده و این امر از جریان مناسب خون در مویرگ‌ها جلوگیری می‌کند.

اگر مویرگ‌هایی که در حقیقت مسئول تغذیه پوست هستند، قادر نباشند وظیفه خود را به نحو درست انجام دهند، چین و چروک‌ها و علائم بیشتر و عمیق‌تر پیری زودرس در سطح پوست به‌وجود می‌آید. همچنین اگر توجه داشته باشید افرادی كه سیگار می‌كشند دچار مشكلات پوستی ازجمله زخم یا التهاب پوستی می‌شوند و دیرتر از افراد غیرسیگاری بهبود پیدا می‌كنند، چرا‌كه سیگار، جریان خون و اکسیژن دریافتی پوست را کاهش می‌دهد. همچنین یك تحقیق انجام شده كه در آن دوقلوی همسان را با یکدیگر مقایسه کردند. یکی از دوقلوها سیگاری بوده و دیگری سیگار نمی‌کشیده و مشخص شده وقتی این قل‌ها به 50‌سالگی می‌رسند، قلی كه سیگاری بوده نسبت به قل دیگر 10سال پیرتر به‌نظر می‌رسیده است.

وقتی پوست سخن می‌گویدسولاریوم رفته‌اید؟

از عوارض آفتاب گفته شد اما هنوز خیلی از افراد از این موضوع آگاه نیستند که  ضرر سولاریوم دو چندان بیشتر از آفتاب است. خیلی‌ها فكر می‌كنند چون ساعت بیشتری در آفتاب هستند، عوارضش بیشتر از سولاریومی است كه فقط فرد 10 الی 15دقیقه در دستگاه قرار می‌گیرد، اما چرا افرادی كه از سولاریوم استفاده می‌كنند درصد ابتلا به سرطان پوست در آنها دو برابر بیشتر از افراد عادی است؟

 آفتاب از طیف‌های مختلف نوری تشكیل شده است و به‌همین دلیل تا‌حدودی فرد قادر نیست به مدت خیلی طولانی در مقابل آن قرار بگیرد. اما این دستگاه نور خالص شده ماوراءبنفش است و به‌دلیل اینكه خبری از نور ماوراءقرمز و طیف‌های دیگر نوری در آن نیست افراد به‌راحتی می‌توانند در مقابل این نور قرار بگیرند و ‌درصد ابتلا به بیماری‌های پوستی از‌جمله سرطان را در خود بالا ببرند. همچنین خیلی از افراد ممكن است ادعا كنند چند سالی است كه از سولاریوم استفاده می‌كنند اما خبری از بیماری‌های پوستی در آنها نبوده است. در مقابل باید به این افراد گفت که سرطان جزء بیماری‌هایی است كه با تاخیر بروز می‌كند و در كوتاه‌مدت خود را نمایان نمی‌كند.


ویدیو مرتبط :
رنگ رخساره خبر میدهد از سر درون!