200 صفحه‌ ویژه‌نامه برای 90 سالگی اطلاعات


سومین ویژه‌نامه نودمین سال انتشار روزنامه اطلاعات، دوشنبه - پنجم بهمن ماه - در کنار روزنامه، به صورت رایگان منتشر شد.

به گزارش خبرنگار بخش رسانه ایسنا، سومین ویژه‌نامه نودمین سال انتشار روزنامه اطلاعات که در قالب 200 صفحه منتشر شده است، روایتی تصویری و نوشتاری از دیروز اطلاعات و اطلاعات امروز - از سال 1329 تا کنون - دارد.

بخش ابتدایی سومین ویژه‌نامه نودمین سال انتشار روزنامه اطلاعات به مباحث مهم سیاسی و اجتماعی در آینه‌ی بیانات رهبری اختصاص دارد. طرح روی جلد آن هم با عکس‌هایی از مقام معظم رهبری، حسن خمینی، سید محمود دعایی، حسین پناهی، ساختمان قدیمی و جدید روزنامه اطلاعات و ... همراه است.

در این ویژه‌نامه همچنین آثاری از علامه محمد تقی جعفری، دکتر غلامحسین دینانی، دکتر محمد امین ریاحی، دکتر تقی آزادارمکی، دکتر همایون کاتوزیان، افشین علا، دکتر حسام‌الدین واعظ‌زاده، دکتر ابوالقاسم قاسم‌زاده، فتح‌الله آملی، استاد محیط طباطبایی، دکتر عبدالحسین زرین‌کوب، ایرج افشار، منوچهر آتشی، حمید یزدان‌پرست و ... دیده می‌شود.

درباره‌ی آخرین ویژه‌نامه روزنامه اطلاعات که در سال 1394، نودمین سال تولد روزنامه اطلاعات را در تقویم تاریخ مطبوعات نشان می‌دهد، چنین توضیحاتی ارائه شده است:

«پیشتر هم گفته شده است که سال 1394، نودمین سال تولد روزنامه اطلاعات را در تقویم تاریخ مطبوعات نشان می‌دهد. امسال به خوانندگان روزنامه اطلاعات وعده داده شده بود که عکس‌ها و نوشته‌هایی به همین مناسبت در قاب و قالب دو سه «ویژه‌نامه» منتشر خواهد شد. ویژه نامه اول در تاریخ شنبه 20 تیر ماه 94 انتشار یافت. 19 تیرماه زادروز نخستین نسخه روزنامه اطلاعات تعطیل بود. ویژه‌نامه دوم در تاریخ دوشنبه، 23 شهریور ماه 94 به صورت ضمیمه روزنامه انتشار یافت. اینک ویژه‌نامه سوم پیش روی شماست که مهر پنجم بهمن ماه 94 را بر پیشانی دارد.

ویژه‌نامه سوم از 10 فصل مکمل و مرتبط با یکدیگر فراهم آمده است؛ فصل اول «مباحث مهم سیاسی و اجتماعی در آینه بیانات رهبری»، فصل دوم «از میان نوشته‌ها»، فصل سوم «حماسه پایداری»، فصل چهارم «یاد و یادآوران در دفتر یاد و یادبود»، فصل پنجم «مشاغل دیروز»، فصل ششم «قهرمانان ورزشی جامعه ایران‌، مردان المپیکی و فوتبالی»، فصل هفتم «تاریخ سینما در ایران»، فصل هشتم «دیروز اطلاعات،‌ اطلاعات امروز»،‌ فصل نهم «کارنامه سی ساله انتشارات اطلاعات» و فصل دهم «موزه چاپ روزنامه اطلاعات».

فصل «از میان نوشته‌ها» - فصل دوم - برخی از مقالات و مصاحبه‌ها و گزارش‌ها و سروده‌ها را به صورت نمونه و به اصطلاح «رندوم» فراهم آورده و در اختیار خوانندگان قرار می‌دهد‌، تا چند مطلب متنوع و منتخب از فضای فرهنگی سال‌های دور و نزدیک در یک فاصله چهل ساله را به طریقی که در حکم تفأل و تصادف است مطالعه و ارزیابی کنند.

ابتدای این فصل به بیان توضیحات ناگزیر و ضروری‌یی اختصاص دارد که با دو واقعه جداگانه در همین سال 94 مرتبط است. اگر این دو واقعه به شکل علنی و عمومی مطرح نشده و نیز با انواع شایعات همراه نشده بود‌، شاید سکوت می‌توانست مرجح باشد‌، اما طرح و شرح دو اتهام به صورت یک شکوه قضای یو یک شبهه مجازی (اینترنتی)، توضیحات مرتبط با خود را می‌طلبد متن این توضیحات‌، متهم کردن و مقصر دانستن هیچ کسی را تعقیب نمی‌کند بلکه فقط به منظور روشن‌تر شدن دو موضوع مورد بحث و فحص‌، در این ویژه‌نامه آمده است. امیدواریم در هر دو مورد (چه شکایت حوزه قضایی و چه شبهه فضای اینترنتی)،‌ برخورداران از حسن نیت و حسن اخلاق که جستجوگر راه‌ها و شیوه‌های «اصلاح ذات‌البین»‌اند،‌ انصاف را بر هر امر دیگری ترجیح دهند‌. زیرا مدیر موسسه اطلاعات حتی در مقام عالی متهم نیز(!) قصد خیر و حسن نیت داشته است و دارد.

در فصل سوم (فصل یاد ویادآوران در دفتر یادبود)، ممکن است بعضا نام و نشان کسی آمده باشد که روزی روزگاری در مقام مجاز و رسمی خویش برای لحظاتی میهمان موسسه اطلاعات شده در کنار ده‌ها تن دیگر سایه دستی بر صحیفه هستی به یادگار گذاشته باشد. انصاف نیست که به بهانه رعایت مصلحت‌های بعدی بخواهیم تاریخ وقایع قبلی را نیز تغییر دهیم یا حذف کنیم و مثلا اگر روزی به نام و نشان وزیران یا به نام و نشان روسای جمهور رسیدیم ترس یا طمع را مبنا قرار داده تاریخ اوراق شده‌ی رخدادهای جامعه خود را در آن مقطع زمانی از کتاب تاریخ بکنیم و دور بیفکنیم! بعید است که اهل بصیرت چنین انتظاری داشته باشند. دریا با ظرفیت‌تر از آن است که استکان‌وار با ورود قطره‌ای موج پیدا کند و سکینه درونی را از کف داده توفانی شود.

فصل‌های پنجم و ششم و هفتم علاوه بر مراعات تنوع‌، نیم‌نگاه تاریخی را نیز در حد مجال با خود همراه دارد. صفحاتی از کتاب تاریخ «مشاغل» و «ورزش» و «سینما» را در این سه فصل ملاحظه خواهید کرد؛ البته به واقعیت‌های مثبت و منفی یا مفید و مضر هم در این سه فصل البته به تناسب ظرفیت اشاره و اقرار شده است.

اما ذکر خیر و شر بیش از آن،‌ یا کاملا توضیح واضحات است یا مجال مستقل می‌طلبد. در اینجا اشارتی کفایت می‌کرده است.

فصل‌های هشتم و نهم و دهم(چهره کارکنان بخش‌های مختلف موسسه فرهنگی و مطبوعاتی و انتشاراتی اطلاعات را به چشم آوردن‌، کارنامه سی ساله انتشار کتاب از طریق موسسه اطلاعات را به دست اهل کتاب سپردن‌، موزه چاپ روزنامه اطلاعات را به پژوهندگان و دوستداران حوزه‌های تاریخی و طبع و نشر شناساندن)، نه از این باب بوده است که تعریف از خود دانسته شود. «معرفی» در زبان فارسی رایج امروز‌، با «تعریف» نباید اشتباه گرفته شود. موزه چاپ و کارنامه کتاب و نام و نشان همکاران تلاشگر یک موسسه فرهنگی و مطبوعاتی و انتشاراتی را به خوانندگان و بینندگان پرسشگر معرفی کردن‌، از ضرورت‌های روشن دیگری - بجز تمایل به تعریف و تمجید - تبعیت می‌کند.

نکته پایانی هم شایسته یادآوری است. صرف 90 ساله شدن و 90 ساله بودن به تنهایی افتخارآمیز نیست‌، هرچند در دنیای بی‌ثبات خاورمیانه‌ی تاریخ معاصر‌، نفس ماندن و ماندگار برآمدن از گرداب متلاطم حوادث واقعه و وقایع اتفاقیه‌، واقعا برای خودش محلی از اعراب دارد و در جایگاه خود قابل مقایسه و بررسی و ارزیابی و نتیجه گیری است. 90 ساله شدن و 90 ساله بودن را از دریچه «تجربه» است که (در عالم معنا) ارج می‌نهیم و اجر می‌دهیم. تجربه تدریجی و طولانی می‌تواند غنای حیات وحرکت را افزون‌تر کند،‌ اگر قدر و قیمتش را بایسته و شایسته بتوان شناخت.

موسسه مطبوعاتی و انتشاراتی اطلاعات هم مثل همه موسسات مشابه‌، در مسیر حیات و حرکت خویش با انواع موارد موجب نقض و نقض مواجه بوده و هست. اگر اهل این بیت بخواهند در مقام بررسی موارد و احصای مصادیق برآیند‌، از همگان به این وجه آشناتر(ادری بمافی البیت)اند اما با اینهمه‌، برخی از منتقدان و نه خدای ناکرده منتقمانی که در نوشته مطبوعاتی یا در نامه مکاتباتی یا در سایت اینترنتی یا احیانا در لابلای خطابه‌های «تار مو را در چشم دیگران دیدن و بار هیزم را در چشم خویش ندیدن» به نقد نهاد مطبوعاتی و انتشاراتی اطلاعات می‌پردازند و البته کار خوبی هم می‌کنند،‌ خوب است قواعد اعتباردهنده به نقد علمی(و نه عوامی) را نیز از یاد نبرند یکی از آن قواعد این است که فی‌المثل حداقل کارنامه «شش ماهه» یک موسسه متنوع و متکثر الاثار را به صورت مجموعه اجزای مستمر و مرتبط و متمم یکدیگر مورد بررسی قرار دهند و‌ آنگاه با صرف نظر موقت از تفاوت دیدگاه ببینند که آیا واقعا آنچه گمشده پنداشته‌اند،‌ در این مجموعه نبوده است؟ یا بوده است و کم هم نبوده است اما واقعیت را یالااقل بخشی از واقعیت را‌، با چشم شتابزدگی لاجرم رویت نکرده‌اند. متاسفانه نتیجه قضاوت قبلا قطعی شده‌، اینست که دو تا تصویر و توضیح صرفا تاریخی و آرشیوی را (در کنار کابینه‌های دولتی از مشروطه تا انقلاب) در ویژه‌نامه 90 سالگی روزنامه اطلاعات ببینند و ده تصویر و توضیح دیگر را اما(‍!) مطلقا نبینند که نبینند آنگاه آن دو تا تصویر و توضیح صرفا تاریخی و آرشیوی را هم البته به عنوان نمادی از سلطنت طلبی(!) تفسیر فرمایند‌، آنهم با شبیه چنین استدلالی که (به عنوان مثال) چرا وقتی عکس اعلیحضرت فلان فلان شده را در ویژه نامه دوم (94/6/23 )چاپ کرده‌اید‌، همانجا به صورت نقد نقد‌، چند فقره فحش ناموسی غنی شده را هم مرقوم و مزید نفرموده‌اید؟! متاسفانه برخی از نقادی‌ها و نقالی‌های اورژانسی رایج و راحت‌، دارای چنین پایه و مایه‌ای از برهان و بصیرت عقلانی و اخلاقی است.»

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
دکتر سلام 52 (ویژه نامه جشن تولد هشتاد سالگی حاج آقا)