90 درصد از مردم یزد بهداشت تغذیه را رعایت نمی‌کنند


‌معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با تاکید بر نقش تغذیه بر بروز بیماری‌ها، اظهار کرد: متاسفانه 90 درصد از جمعیت استان مصرف مناسب پنج گروه غذایی را رعایت نمی‌کنند و 50 درصد از مردم استان نیز تحرک کافی را ندارند.

‌به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه یزد، دکتر "محمد حسن لطفی" امروز در جمع خبرنگاران با بیان این که نظام سلامت در مرحله اول تحول به مقوله درمان پرداخت و در مرحله بعد مباحث مربوط به بهداشت جامعه را در دستور کار قرار داده است، اظهار کرد:‌ کار اصلی باید در حوزه بهداشت انجام شود، به نحوی که با اگاهی بخشی، غربالگری و مداخله به موقع در رابطه با سلامت افراد، جامعه را در این حوزه توانمند کرد.

وی در رابطه با توانمند‌سازی جامعه در مقوله بهداشت، گفت: توانمند‌سازی مردم در این حوزه می‌تواند تا 47 درصد از موارد بستری در بیمارستان‌ها و تا 33 درصد از از مراجعات به متخصصان را در کشور کاهش دهد و با صرفه‌جویی اقتصادی که در این رابطه ایجاد می‌شود گامی موثر در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی برداشت.

لطفی عنوان کرد: به همین منظور نیز خوشبختانه اقدامات موثری صورت گرفته به نحوی که پایگاه‌های بهداشتی استان با شناسایی جمعیتی و تقسیم بلوک‌های دو هزار و 500 نفری که هر کدام توسط یک کارشناس بهداشت تحت پوشش قرار گرفته است، در بحث ارائه خدمات شهری از حالت غیرفعال خارج شده است.

وی ضمن اشاره به خدمات یازده‌گانه‌ای که در قالب بسته‌های بهداشتی توسط هر یک از کارشناسان به جامعه تحت پوشش آنها ارائه می‌شود، اضافه کرد: همچنین با توجه به اهمیت موضوع تغذیه و بهداشت روان نیز به ازای هر 15 هزار نفر جمعیت شهرها یک نفر کارشناس تغذیعه و یک نفر کارشناس بهداشت روان در پایگاه‌های بهداشتی استان به کار گرفته شده‌اند.

وی تاکید کرد: دانشگاه علوم پزشکی سعی دارد تا از طریق رویکرد ارائه خدمات سازمان یافته، عوامل و شاخص‌های بیماری‌ها را در استان کاهش دهد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در ادامه با بیان این که متاسفانه استان در شاخص‌های بهداشت از جمله تغذیه مختل هستیم، گفت: این که 90 درصد از جمعیت استان مصرف مناسب پنج گروه غذایی را رعایت نکنند یا این که 50 درصد از جمعیت استان تحرک کافی را نداشته باشند و استعمال دخانیات بخشی از جامعه را درگیر خود ساهته باشد، بیانگر همین اختلال است.

وی با اشاره به شیوع برخی بیماری‌ها مانند دیابت، فشار خون بالا و اضافه وزن در استان، ادامه داد: متاسفانه امروز بیماری‌های اسکلتی – عضلانی مانند پوکی استخوان نیز جامعه یزد را با تهدیداتی جدی مواجه کرده است.

لطفی یکی از مهمترین شاخص‌های نگران کننده استان را مرگ‌های زودرس به ویژه در سنین 30 تا 70 سال و در حالی که شاخص امید به زندگی در کشور سن 73 سال است، ذکر کرد و گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که 33 درصد از مرگ‌های زودرس به دلیل فشار خون بالاست که بخش اعظمی از آن ناشی از مصرف زیاد نمک است.

وی افزود: این در حالی است که تنها نان مصرفی یزدی‌ها می‌تواند 50 درصد از نمک مورد نیاز آنها را تامین کند به عبارتی نمک موجود در نان مصرفی ما 2.5 برابر حد استاندارد است که در همین رابطه با رایزنی‌هایی که با صنعت، معدن و تجارت، غله و اتحادیه نانوایان داشته‌ایم در صدد آموزش و توجیه فعالان این صنف در این رابطه هستیم.

وی ادامه داد: پنیر یکی دیگر از محصولات مصرفی جامعه با نمک بیش از حد مجاز است و باید فرهنگ‌سازی کنیم که مردم با توجه به نمک فراوان برخی مواد غذایی، دیگر از نمکدان بر سر سفره‌های خود استفاده نکنند.

لطفی با بیان این که 25 درصد مردم یزدی به نوعی با بیماری‌های ناشی از مصرف زیاد نمک، قند، چربی و اسیدهای ترانس مواجه هستند، خواستار تعامل بیشتر رسانه‌ها برای اگاه‌سازی مردم به ویژه در رابطه با مباحث تغذیه‌ای شد.

معاون بهداشتی استان در همین رابطه به استقبال یزدی‌ها از مصرف فراورده‌ها لبنی سنتی براساس باورهای اشتباه اشاره کرد و گفت: شهروندان باید متوجه باشند که متاسفانه تب مالت در استان در حال افزایش است و واکسیناسیون دام‌های استان نیز بعضاً به صورت کامل انجام نمی‌شود لذا موکداً تاکید داریم که شهروندان حتماً از مواد لبنی صنعتی استفاده کنند.

"یوسف نقیایی" مسئول تغذیه مرکز بهداشت استان نیز در این نشست با اشاره به برنامه‌ریزی بسیج اطلاعرسانی تغذیه از 29 آذرماه تا 13 دیماه و به دنبال استقبال عمومی، تمدید این مدت تا پایان دیماه جاری، گفت: سعی داریم در این مدت به صورت مضاعف آگاهسازی مردم در رابطه با تغذیه را دنبال کنیم.

وی با اشاره به فعالیت‌های صورت گرفته در قالب تحول نظام سلامت استان در حوزه بهداشت تغذیه، اظهار کرد: تا قبل از این شاید 10 نفر متخصص تغذیه باید جمعیت یک میلیون نفری استان را پوشش می‌دادند، ولی خوشبختانه هم‌اکنون 50 نفر در این حوزه به خدمت گرفته شده‌اند.

نقیایی یکی از مشکلات امروز جامعه در بحث تغذیه را بر هم خوردن نظم و تعادل در تغذیه عنوان کرد و گفت: متاسفانه امروز برخی از غذاهای مضر جایگزین غذاهای سالم روزمره‌ی افراد شده است به نحوی که بررسی هرم غذایی در استان یزد نشان می‌دهد که یزدی‌ها در حالی که نان و غلات را به میزان کمی بیشتر از استانداردها مصرف می‌کنند، در مصرف میوه‌ها و لبنیات نصف استاندارد مصرف دارند.

وی ادامه داد: مصرف گوشت، حبوبات و پروتئن در استان مطلوب است ولی نکته حائز اهمیت سوق دادن مردم به استفاده از گوشت سفید به جای گوشت قرمز است.

به گفته‌ی این مسئول، متاسفانه یزدی‌ها معادل دو برابر استاندارد از گروه راس هرم غذایی یعنی نمک،چربی‌ها و قندها استفاده می‌کنند که در این رابطه باید با فرهنگ‌سازی بیشتر مردم را به رعایت استانداردها تشویق کنیم.

دکتر "آزاده نجارزاده" متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز در این نشست با بیان این که 80 درصد مشکلات به دلیل 20 درصد عوامل است، خاطرنشان کرد: اگر جامعه به سمت رعایت بهداشت و امر پیشگری سوق داده شود، قطعاً بخش زیادی از مشکلات رفع خواهد شد.

دکتر "رضا مورکیان" مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی استان یزد هم با بیان این که جامعه در حال گذر از سنت به صنعت است، عنوان کرد: متاسفانه جامعه ایران در بحث تغدیه متناسب با صنعتی شدن پیش نرفته است لذا باید سعی کنیم تا با افزایش آگاهی‌های مردم در این رابطه، آنها را با تغذیه سالم و پیشگیری از بیماری‌های ناشی از تغذیه نادرست آشنا سازیم.

وی همچنین در سخنانش به برنامه نصب نشانگر رنگی تغذیه در استان اشاره کرد و گفت: این نشانگرها در واقع برچسب انرژی مواد غذایی هستند که در سه رنگ قرمز، نارنجی و سبز طراحی شده‌اند.

به گفته مورکیان، در حال حاضر این برنامه برای 34 درصد از مواد غذایی استان اجرایی شده و امید است که تا پایان سال برای تمام مواد غذایی به اجرا درآید.

انتهای پیام


ویدیو مرتبط :
‫رعایت بهداشت در رستوران‬‎